СЗО обяви вируса зика за глобална заплаха

СЗО обяви вируса зика за глобална заплаха
БГНЕС
A A+ A++ A

Световната здравна организация обяви, че епидемията от вируса зика представлява извънредна ситуация за страните от Латинска Америка и заплаха в световен мащаб. Оценката на ситуацията е била направена от група независими експерти към организацията. Според данни на СЗО, през тази година със зика може да се заразят до 4 милиона души в Южна и в Северна Америка.

Световната здравна организация обяви официално вируса зика за глобална опасност. Вирусът, пренасян от комари и разпространен главно в Бразилия, е оценен като опасен в световен мащаб, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в южноамериканската страна и се разпространява бързо по света.

"Обявявам че големият брой случаи на микроцефалия и други неврологични аномалии в Латинска Америка представлява заплаха от световен мащаб. Независимата експертна комисия не смята, че засега са необходими ограничения на пътуването или търговията за предотвратяване на разпространението на вируса зика. За момента най-важните защитни мерки са контрол на популацията на комарите и превенция на ухапванията от комари при групите в риск, особено бременните жени", заяви д-р Маргарет Чан – генерален директор на СЗО.

Чан препоръча на бременните жени да отложат планирани пътувания в районите, засегнати от вируса, а ако се намират там, да използват репелент срещу ухапване от комар. Преценката за риска от зика е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи. В края на миналата седмица СЗО беше поставила по-слабата степен "изключително високо ниво на заплаха" от вируса. По изчисленията на организацията в пика си епидемията ще обхване между 3 и 4 милиона души по света. Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва Ройтерс.

В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия – увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. То се свързва с вируса зика, но засега връзката не е напълно потвърдена. Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро заяви, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80% от заразените хора не се проявяват симптоми. Общоамериканската здравна организация съобщи, че зика се е разпространил в 24 държави на континента.

Правителството на Хондурас обяви извънредно положение в цялата страна във връзка с нарасналия брой на случаите на заразяване с вируса зика. Министерството на здравеопазването обяви, че от средата на декември досега в страната са регистрирани близо 3700 случая.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#вирус Зика #СЗО #заболяване #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници