Реформатори настояват да се върне по-лекият режим за малките казани за ракия

Реформатори настояват да се върне по-лекият режим за малките казани за ракия
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутати от Реформаторския блок внесоха в Народното събрание проект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с който се предлага връщане на старото третиране на малките казани за ракия.

Според мотивите ограниченията и забраните за тях, които влязоха в сила от 1 януари 2016 г., са дискриминационни и заплашват изконна традиция на българския народ, каквато е производството на домашна ракия.

Според влезлите в сила преди месец текстове малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за по-големите - 1100 лева. Освен това промените забраняват на собствениците на казани за ракия да работят между 1 януари и 1 юли.

Аргументите, с които са въведени тези забрани, навеждат на мисълта за лобизъм в полза на големите индустриални производители за сметка на малкия, който вари ракия за собствено потребление,
посочват в мотивите си Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков, Гроздан Караджов и Румен Христов.

Всеизвестно е, че ракия в селските казани освен от пресни плодове може да се произвежда и от продукти с несезонен характер - например компоти и други варива, и това производство не е ограничено само във времето юли - декември, аргументират се вносителите.

 

#Реформаторсикя блок #депутати #казан за ракия #акцизи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници