Велинград със запорирани сметки, още 20-ина общини де факто са фалирали

Велинград със запорирани сметки, още 20-ина общини де факто са фалирали
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Община Велинград, в която се намира един от най-известните и посещавани балнео курорти в България, е изправена пред фалит.   Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание.

В момента общината е със запорирани сметки и не може да се разплаща с училища и детски градини. Задълженията й са повече от 20 милона лева.

По време на днешното си заседание правителството одобри проекта за промени в Закона за публичните финанси, отнасящи се до финансовото здраве на общините, съобщиха от правителствената пресслужба. Предложението трябва да бъде обсъдено и одобрено от Народното събрание. Целта на измененията е да бъде постигната финансова устойчивост и стабилност на местните финанси.

След края на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов обяви, че към момента има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват задълженията си. Освен Велинград и тази група са също Видин и Сливен. Само просрочените задължения на общини са около 160 млн. лева, а общите задължения са в доста по-голям размер, каза той.

Според одобрените от кабинета текстове общини в процедура за финансово оздравяване ще приемат бюджетите си след обсъждане с финансовия министър.

Описани са условията, наличието на които показват до каква степен общините са с финансови затруднения. При наличието на три или повече от тях кметът на съответната община трябва да започне процедура по оздравяване. Част от нея е изготвянето на план, който да бъде одобрен от общинския съвет. Срокът на действие на този план е от една до три години.

Според Горанов около двайсетина общини ще отговорят на критериите за финансово подпомагане, изготвени от правителството по този механизъм, макар интерес за това да проявявали всички общини. Държавата може да отпуска заеми до размера на фискалния резерв, но едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, разясни още финансовият министър.

 

#фалит #Велинград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници