Новите лични документи няма да поскъпнат, обеща Бъчварова

Новите лични документи няма да поскъпнат, обеща Бъчварова
A A+ A++ A

Според разчетите на МВР цената за новите лични документи не би трябвало да се увеличава. Това заявипо време на днешния блиц контрол вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър обясни, че документите няма да бъдат тунинговани, но се изработват нови. Правим всичко възможно, за да осигурим тази услуга качествено и да има една наистина добра услуга за гражданите, подчерта тя.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов зададе питане във връзка с обявена обществена поръчка от МВР през миналата седмица за провеждане на търг, свързан с новите лични документи, на стойност половин милиард лева без ДДС. "Разумен ли е този разход предвид финансовото състояние на МВР", запита още Мерджанов.

Бъчварова отговори, че има решение да се премине от децентрализирана към централизирана система за персонализация. Тя снижава разходите, като ще се премине от сегашните 30 пункта към 1. Това е ефикасна система, увери вътрешният министър и поясни, че прогнозната сума за тази поръчка е 480 млн. лв. без ДДС. „Става дума за 11 години напред, около 40 млн. лв. годишно, които ще бъде покрити от таксите за документи. Това ще позволи да не се повишава цената, която плащат гражданите за тях, въпреки повечето защити, които ще притежават новите лични документи”, обясни Бъчварова.

Тя добави, че се планира да се изгради център, който да гарантира защитата на данните, като разходът по изграждането му ще бъде 0,82% от общата стойност на обявената поръчка. Той ще бъде на парцел, който е собственост на МВР.

#цени #карти #лични документи #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници