Днес изтича срокът на винетките за 2015 година

Днес изтича срокът на винетките за 2015 година
A A+ A++ A

Днес изтича валидността на годишните винетки за 2015 г. Нови стикери могат да бъдат закупени от бензиностанциите, пощите, големите търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове. Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната – 15 лв., , припомнят от агенция "Пътна инфраструктура". Хората с увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на безплатен годишен стикер.

Това право имат и семействата с деца с увреждания до 18-годишна възраст. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Срещу по-скъпите винетки на няколко пъти се проведоха протести в цялата страна.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че винетки не са задължителни - който иска да пътова - да ги купува. Всички приходи от винетки постъпват в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и могат да се използват само и единствено за нейните дейности, както е разпоредил законът, категорична бе Павлова. Приходите от стикерите за 2015 г. са 230 млн. лв. От тази сума се приспадат разходите за производство и разпространение, както и за 190 000 автомобила, които ги използват безплатно. Така остават малко под 200 млн. лв., които АПИ инвестира в поддържането на пътната мрежа. Минимум 60 млн. лв. са разходите за зимно почистване, а останалите средства се използват за изкърпването на пътищата, затова и те са в такова състояние, каза Павлова.

Повишавайки приходите, целим не да изкърпваме пътищата, а да правим широкоплощни ремонти, които са с по-устойчив ефект и поддържането ще става по-лесно, подчерта тя. Нямам притеснение относно законността на винетките, заяви министърът. Те са ценни книжа и като такива трябва да бъде публикувана заповед за одобрението им за дадена година до края на месец ноември на предходната година, обясни министърът. Още в началото на ноември м.г. е публикувана заповедта за одобрение на дизайна на винетките за тази година, припомни тя.

Графичният дизайн е секретен, защото ако се публикува, всеки ще може да си направи фалшива винетка, подчерта Павлова и допълни, че е публикувано всичко, което е публично. БНБ отпечатва винетките по реда на защитените механизми. Спазени са процедурите и по самото утвърждаване на винетките. Още през декември м.г. е публикувана тарифата за заплащане на таксата през тази година, така че тя също е законна, каза още регионалният министър. По отношение на реалната цена на винетката, Павлова коментира, че анализите са показали, че тя я е около 150 лв., при положение, че се използва само тази такса. Затова работим за преминаване към смесена система чрез въвеждането на тол такса, допълни тя.

 

#винетки #пунктове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници