Сотир Цацаров: Не съобразявам мнението си с площадни герои

Сотир Цацаров: Не съобразявам мнението си с площадни герои
A A+ A++ A

"Не съм сложен за главен прокурор, за да мълча. Радан Кънев не случи на прокурор. Няма да стоя и да мълча, когато той си плакне устата", заяви в интервю за Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров.

Той заяви, че няма намерение да подава оставка и няма да съобразява мнението си с "площадни герои".

"Защо да си тръгна, защо да им доставя това удоволствие, когато мисля, че правя каквото трябва", каза Цацаров за поисканата му от лидера на ДСБ оставка и допълни, че няма да се съобразява "с площадни викове" и собствениците на някои медии. Проф. Герджиков е сред хората, които винаги бих послушал, даде пример той.

"Да свалим малко митичната сила на прокуратурата.

Силата е в съда

Всяко действие на прокуратурата подлежи на санкция от съда", подчерта главният прокурор.

Цацаров бе помолен да коментира думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, който в парламента каза, че в България има върховенство не на закона, а на главния прокурор.

„При него имаше голяма разлика в поведението и начина на говорене в зависимост от мястото, където това ставаше. По стечение на служебното си положение съм присъствал на разговори между Иванов и премиера. Има разлика в публичното поведение и в поведението в премиерския кабинет, но няма да изпадам в интриги", коментира Цацаров.

За тълкуванията, че

промените в конституцията

са хвърляне на прах в очите на хората и че така е изпълнена волята му да доминира във ВСС, главният прокурор каза, че са „върховна глупост".

"ВСС не трябва да подава оставка. Това е невъзможно юридически, защото няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове за оставки", каза още той и определи скандала с SMS-ите като „абсолютно измислен".

"Стига с тази мантра за конституцията. Конституцията дава основата. След това идва прилагането на процесуалния кодекс", посочи Цацаров.

"Бяга ми логиката да поискаш оставката на ВСС малко, след като си го закрепил този съвет", коментира Цацаров. 

"Натиск е нещо, което може да те уплаши или принуди. Затова изпратеният есемес от премиера Бойко Борисов до шефа на ВКС Лозан Панов не е натиск. Това е показване на личната кореспонденция. Това е измислен проблем. Той трябва да съществува, за да има скандали", категоричен бе Цацаров.

"Не на страха. На кой страх? Страха от кого? Ако говориш, говори изцяло, ако мълчиш, си замълчи. Тази професия не е за страхливи хора. Не мога да кажа „Страх ме е от страха“. За мен страхът има конкретни измерения", коментира Цацаров част от призивите на протестиращи пред съдебната палата.

Помолен да коментира конкретните критики на ЕС в новия мониторингов доклад, Цацаров коментира, че проблемът при нас е липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта. Проблемът, разбира се, е в

прокуратурата - вечният виновник

"Не ме притеснява написаното в доклада на ЕК, че ще пратят експерти. Това ще бъде в рамките на механизма на сътрудничество и както е предвидено в правителствената стратегия", каза Цацаров. "Там бе предложено да има независима експертиза, но аз рязко се противопоставих. Прокуратурата няма да е опитно поле на разни неправителствени организации".

По продължаващата седмици наред сага със записите на разговори между "двете каки" Владимира Янева и Румяна Ченалова мнението на главния прокурор е, че

записите са манипулация на определени сили,

които целят дестабилизация. Според Цацаров няма защо да се обръща внимание на тези записи. "Имате записи между обвиняема и подсъдима. Пускат се в сайт, който има такава практика. Пускат се според конюнктурата на деня. Сайтът не предоставя оригиналите. Записите не са СРС. Записите са манипулация. Сили, които активно играят в политиката, използват записите да влияят. Вчера пуснаха запис с врачка, трябва ли да го гледам и него?", запита Сотир Цацаров.

"Владимира Янева не е обвинена по искане на премиера. Казах го пред етичната комисия, колко пъти трябва да го кажа.
Темата за записите е удобна, а темата, че Европейската комисия искала моята оставка не е. Христо Иванов го съобщи официално. Но не бяха предвидили, че Европейската комисия ще реагира след един час. Театър!", каза обвинителят.

„Театърът е много ясен. Защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва това, което каже да бъде записано в протокол за разпит, единствените й думи са „Не знам" и „Не помня", попита главният прокурор.

"Ще разпитаме Янева тя откъде знае, че се става с председател на съд с посещение при Пеевски. Ще разпитаме и Пеевски", каза Цацаров.

Той уточни, че Делян Пеевски ще бъде разпитван заради твърденията на Румяна Ченалова, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища при него.

За писмото за подкуп за "Химко" главният прокурор каза, че проверката на подателя на писмото и неговата фирма, с чиято идентификация трябва да се започне, се оказва трудно нещо. Но проверката ще продължи. 

 

#Сотир Цацаров #Главният прокурор #Христо Иванов #Радан Кънев #Лозан Панов #Бойко Борисов #Владимира Янева #Румяна Ченалова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници