Реформаторите умуват за образователен министър, ако не побързат - Бойко ще каже

Реформаторите умуват за образователен министър, ако не побързат - Бойко ще каже
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Лидерите на партиите от Реформаторския блок се събраха на "Раковски" 134 за заседанието на изпълнителния съвет, за да решат кой да бъде номиниран за министър на образованието, след като Борисов поиска оставката на Тодор Танев.

Днес стана ясно, че на вчерашната среща на „Раковски” 134 е била обсъждана само кандидатурата на Меглена Кунева. Говори се, че постът е бил предложен и на Даниел Вълчев, който беше министър на образованието в кабинета „Сакскобургготски”, но той е отказал.

На срещата при премиера представителите на Реформаторския блок са информирали, че единствената кандидатура за нов министър на образованието към момента е на Меглена Кунева, след като Даниел Вълчев е отказал.

РБ смятат да търси човек, който да бъде харесан и от опозицията. Премиерът е настоял Реформаторите да са по-експедитивни в избора, защото в противен случай ще се даде храна за интерпретации и управляващата коалиция ще стане уязвима.

„Ако се разправяте, ще поставите под съмнение формулата на коалицията, не ме карайте, аз да ви избирам човек и да взимам страна”, заявил премиерът. Той е констатирал още, че напрежението около министър Тодор Танев е голямо и продължава да чака кандидатурата на Реформаторския блок, че не желае да се намесва, защото уговорката при съставянето на управляващата коалиция е била такава.

БЗНС няма да издига кандидат за нов министър на образованието, съобщи лидерът на партията и министър на отбраната Николай Ненчев на влизане в централата на СДС. Той уточни, че сега предстои разговорът дали БЗНС ще подкрепи евентуална кандидатура на вицепремиера Меглена Кунева за поста на просветен министър. Искам да видя дали има други кандидати, ние идваме с намерението да не издигаме кандидат, а да подкрепим най-подходящия, обясни Ненчев.

Обсъждали сме като кандидатури за министър на образованието само Меглена Кунева и Даниел Вълчев, вероятно ще бъде Меглена Кунева, заяви Борислав Великов, председател на ПП „Българска нова демокрация”.

Относно това дали се обсъжда името на служебния министър на образованието и настоящ секретар на президента Плевнелиев, Румяна Коларова, Ненчев отвърна, че чува това от медиите. За Даниел Вълчев, пък заяви, че е твърде вероятно името му да се обсъжда, но досега такава кандидатура не е била обсъждана, а самият Вълчев, според Ненчев, не е съвсем склонен.

За заседанието са и здравният министър Петър Москов, вицепремиерът Меглена Кунева, Мартин Димитров, Корман Исмаилов, Гроздан Караджов, Атанас Атанасов, Даниел Вълчев и други представители на Реформаторите.

#министър на образованието #номинация #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници