Арестуваха механик на "Иджиптеър", заподозрян за свалянето на руския самолет над Египет

Арестуваха  механик на "Иджиптеър", заподозрян за свалянето на руския самолет над Египет
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Механик на авиокомпанията "Иджиптеър" е задържан по подозрения за участие във взривяването на руския самолет над Египет в края на октомври. Предполага се, че именно механикът, чийто братовчед се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия, е поставил бомбата на руския пътнически самолет, предаде Ройтерс по информация от свои източници.

Досега Египет винаги е отричал, че катастрофата със самолета на руската авиокомпания "Метроджет", с който загинаха 224 души, е резултат от терористичен акт.

Висш служител по сигурността в авиокомпанията отрече някой от нейния персонал да е арестуван или заподозрян. Неназован представител на египетското вътрешно министерство също отрече да има арести. Но според източниците, които отказаха да бъдат назовани поради деликатността на продължаващото следствие, механикът е задържан заедно с двама полицаи от летището и с товарач на багажи, заподозрени, че са му помогнали да качи бомбата на борда.

Всякакви формални обвинения или официално египетско потвърждение, че бомба е свалила руския самолет, може да направи Египет уязвим за искове за компенсации от страна на на семействата на жертвите, отбелязва Ройтерс.

Интернет издание на ИД публикува снимка на метална кутия (кен) от газирана вода на марката Швепс (Schweppes Gold soda), за която се твърди, че е била използвана за импровизираната бомба, свалила руския самолет. На нея се вижда кенчето и нещо като детонатор с бутон на син фон, както и три елементарни технически съставки. Ако снимката се окаже достоверна, това вероятно ще предизвика сериозна загриженост сред служителите по авиационната сигурност в цял свят, отбелязва Ройтерс.

#свален руски самолет #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници