Обявяват търг за ваксините по имунизационния календар за 2016 г.

Обявяват търг за ваксините по имунизационния календар за 2016 г.
Петър Москов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов търг за доставка на ваксини ще обяви здравното министерство в понеделник, 3 февруари. С него трябва да се осигурят ваксините, необходими за изпълнението на имунизационния календар през тази година. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на здравеопазването Петър Москов.

В момента страната разполага с ваксини за задължителните имунизации само до април, липсващата част трябва да се осигури с договори след търга, обясни  Москов.
 
През последните две години има проблем с доставките на ваксини поради “безотговорно отношение” на фармацевтичните фирми, които не се явяват на търговете, заяви Москов. През 2014 г. на обявения търг поради неявяване са прекратени 8 от включените обособени позиции, включително за петкомпонентната ваксина. През 2015 г., въпреки че е подготвена процедура за рамково споразумение за 48 месеца, отново доставчиците не са се явили и са прекратени 8 от 18 обособени позиции, сред които за четири-, пет- и шесткомпонентните ваксини. Другите необходими ваксини са доставени, заяви той, цитиран от investor.

Здравният министър обаче прехвърли основната вина за недостига нашествалентни ваксини на предишното правителство. В момент, в който производителят декларира производствени затруднения заради нови изисквания на Европейския съюз (ЕС) и при недостиг в цяла Европа, кабинетът Орешарски е въвел в имунизационния календар шествалентната ваксина, заяви Москов.

Междувременно група депутати от БСП Лява България и ДПС са поискали да се проведе разискване в парламента във връзка с имунизационната програма. Дебатът ще се проведе на 5 февруари.

#ваксини #имунизационен календар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници