“Ню Бояна филм” кани Мел Гибсън да снима у нас филм за цар Калоян

“Ню Бояна филм”  кани Мел Гибсън да снима у нас филм за цар Калоян
Мел Гибсън бе в България за снимките на „Непобедимите 3"
A A+ A++ A

Два исторически филма - за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания “Милениум филмс” до края на 2017 г. Режисьор на лентата за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи пред "24 часа" изпълнителният директор на “Ню Бояна филм” Ярив Лърнър.

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква. В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Лърнър смята, че вероятно и за двата филма продуцентите ще се опитат да привлекат известни актьори.

Мел Гибсън покани български актьори в “Страстите Христови” - Христо Шопов и Христо Живков.

"Но най-добрият актьор за една роля не трябва да бъде българин, англичанин, американец, а този, който ще представи героя си най-добре. Същевременно продуцентската компания се стреми да намали риска и да продаде филма заради актьорите, които участват в него. Затова винаги трябва да имаш включено голямо име. Режисьорът обаче обикновено не се интересува от това. В нашите филми винаги предлагаме и български актьори, но зависи от режисьора кого ще избере”, каза Лърнър.

#Калоян #Борис Трети #Мел Гибсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"