Евростат: България е трета по спад на туристическите нощувки през 2015 г.

Евростат: България е трета по спад на туристическите нощувки през 2015 г.
A A+ A++ A

Спад на нощувките, реализирани от туристите в България, отчита европейската статистическа служба Евростат за 2015 г. Общият им брой е 21,5 млн., което е с 1,1% по-малко спрямо предходната 2014 г.

От данните на Евростат е видно, че България е третата по спад на нощувките в ЕС. Лидер е Литва, където нощувките, осъществени от туристи, намаляват със 7,4 на сто. Второто място се заема от Латвия със спад от 1,3%.

На обратния полюс се нарежда Румъния, където броят на нощувките се увеличава с почти 16 на сто до общо 23,4 млн. Водещи на румънския туристически пазар са местните граждани, които са реализирали 19 млн. нощувки.

Най-голям дял на чужденците на туристическия пазар имат Малта (96%), Кипър (94%) и Хърватия (92%), показва още статистиката. В южната ни съседка Гърция делът на нощувките на чуждите граждани е 79 на сто. През миналата година в страната са реализирани общо 96 млн. нощувки, което представлява ръст от 0,9 на сто.

Най-голям е броят на нощувките в традиционните туристически дестинации - Испания (421,2 млн.), Франция (413,5 млн.) и Италия (385,1 млн.).

Общо в целия ЕС броят на нощувките на туристи е 2,76 млрд., от които 1,2 млрд. от чужденци и 1,5 млрд. - от граждани на общността.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници