Мая Манолова: Изработването на еднодневна винетка е само 40 стотинки, много ли е?

Мая Манолова: Изработването на еднодневна винетка е само 40 стотинки, много ли е?
A A+ A++ A

Еднодневните винетки и са икономически изгодни, и са справедливи. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова на пресконференция днес в Благоевград, съобщиха от пресофиса й.

"Основният аргумент на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ срещу еднодневната винетка е, че техническото ѝ изпълнение е скъпо и икономически неизгодно. Направих справка - изработването на една еднодневна винетка би струвало от порядъка на 40-50 ст. Много ли е? Ако предположим, че дневната винетка струва 1.50 лв., 40 ст. ще бъдат необходими за нейното техническо изпълнение, 10 ст. за нейното разпространение и остава един лев, който ще влезе като приход от винетни такси в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се увеличи събираемостта от винетките“, категорична бе Мая Манолова.

Тя цитира доклад на МРРБ, приложен към проекта на Закона за държавния бюджет, където заложените приходи от винетни такси за 2016 г. са в размер едва на 197 млн. лв. „Това при положение, че годишно са необходими 600 млн. лв. за рехабилитация и ремонти на пътната инфраструктура, а от регионалното министерство твърдят, че с повишението на винетките ще се съберат 300 млн. лв., с 50 млн. лв. повече от 2015 г.“, каза Манолова.

„Аз съм сигурна, че въвеждането на еднодневни винетни стикери ще повиши събираемостта и приходите от винетни такси. Освен това ще бъде по-справедливо за българските граждани“, отсече омбудсманът.

В подкрепа на тезата си общественият защитник даде за пример въвеждането на еднодневни трудови договори, които по данни на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са повишили събираемостта от осигуровки в размер на 1 млн. и 600 хил. лв.

„Гъвкавите форми изваждат на светло цели сектори, а в случая с еднодневните винетки ще мотивира и дисциплинира шофьорите, които не биха си купили никакви винетки“, подчерта общественият защитник.

#Мая Манолова #омбудсман #винетка #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници