Мая Манолова ще допуска студенти в институцията на омбудсмана

Мая Манолова ще допуска студенти в институцията на омбудсмана
A A+ A++ A

"По време на срещата ми със студентите се роди идеята за провеждане на практики в институцията на омбудсмана", каза на пресконференция Мая Манолова, омбудсман на Република България. Тя определи срещата със студентите в ЮЗУ "Неофит Рилски" за една интересна лекция.

"На нея освен функциите и правомощията на омбудсмана, състоянието на правата на гражданите и моите приоритети, имах възможността в първо лице да се запозная с проблемите на студентите и с техните очаквания от омбудсмана. По време на тази дискусия се роди идеята да организирам провеждането на студентски практики за студентите изучаващи право в институцията на омбудсмана, които да бъдат заплатени за студентите и да им се водят за стаж по специалността. С това аз давам един пример и на останалите институции, включително и на частните работодатели, за това , че младите хора, които завършват висшето си образование трябва да бъдат подкрепяни при започването на първа работа", каза Манолова.

Тя подчерта, че има доста програми на правителството за стимулиране на наемане на първо работно място и за стажове, но според нея: "Информацията за тези възможности не е достатъчна. Ползата би била двустранна. От една страна ще имаме информация за проблемите на младите хора от първи лице, а от друга страна да подпомогнат своето образование, така и това да им се зачита за стаж при започване на работа", подчерта Манолова.

По думите й, проблемът е свързан и със средствата, които се отделят от държавата за висше образование, като намаляването на тези средства, кара учебните заведения да увеличават таксите. „Това, което аз бих предложила за младите хора, които са в затруднено социално- икономическо положение, с ниски доходи, техните семейства да плащат студентски такси в намален размер или изобщо да бъдат освободени от такси“, каза Манолова. Тя допълни, че на срещата със студентите е решено съвместно да направят преглед на законодателството за възможностите на младите хора да започнат първа работа .

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници