Кабинетът се поправи: Борисов сезирал прокуратурата и ДАНС за рекета в "Химко"

Кабинетът се поправи: Борисов сезирал прокуратурата и ДАНС за рекета в "Химко"
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, след като малко по-рано разпратиха до медиите съобщение, в което недвуслислено се заявява, че министър-председателят няма да се намесва в казуса "Химко".

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, пишат от правителствената пресслужба. В съобщението се уточнява, че  "в администрацията на МС е постъпило писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност)".

„Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”, сочат от пресслужбата на МС.

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва, обясняват от правителството.

В съобщението отново се подчертава, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”.

#"Химко" #рекет #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »