Меркел: Нелегалната миграция през Турция трябва да се спре

Меркел: Нелегалната миграция през Турция трябва да се спре
На фона на терористичните и бежанските проблеми, отношенията между Берлин и Анкара станаха по-интензивни, подчерта Меркел
A A+ A++ A

"Потокът на нелегалната миграция през Турция трябва да бъде спрян”, заяви в Берлин германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с турския премиер Ахмет Давутоглу. "Ние не можем да си позволим между Турция и Гърция да действат нелегални пътища за превоз на бежанци”, заяви тя. По думите й ЕС съвместно с Анкара „настойчиво работи за това”.

„Нелегалната миграция трябва да стане легална”, заяви ръководителката на германското правителство. Според нея, на фона на терористичните и бежанските проблеми, отношенията между Берлин и Анкара станаха по-интензивни.

Давутоглу от своя страна призова за координирани действия за борба с кризата в ЕС. „Вие не можете да прехвърляте решаването на проблемите на другите”, заяви той, като допълни, че Анкара иска да разшири сътрудничеството си с Европа по въпросите на бежанците.

Германия многократно определи Турция като ключова държава в борбата срещу миграционната криза. Тази роля й е отредена, защото бежанците на път за Европа преминават първо през нейната територия.

"Това означава, че ако правителството в Анкара не позволява бежанците да пресичат нелегално нейната граница на път за Европа, това ще бъде помощ за борбата с кризата", заяви Меркел.

Брюксел възнамерява да разпредели за Турция 3 милиарда евро за настаняването на бежанци, при условие, че Анкара предприеме желаните от Европа действия.

 

#мигрантски поток #Ангела Меркел #Ахмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници