Прокуратурата поиска да се изследва проба от турската ваксина срещу хепатит Б

Прокуратурата поиска да се изследва проба от турската ваксина срещу хепатит Б
A A+ A++ A


Прокуратурата е поискала от здравното министерство да бъде изследвана проба от ваксината срещу Хепатит Б, съобщи бТВ.

Засега няма такова искане за ваксината "Пентаксим" за деца. Вчера държавното обвинение обяви, че я спира от употреба. Впоследствие обаче стана ясно, че над 90% от 100-те хиляди ваксини вече са инжектирани на деца.

ваксина "Пентаксим"

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2016/01/21/90-ot-sprenite-vaksini-veche-sa-postaveni-na-deca.290415за деца. Вчера държавното обвинение обяви, че ги спира от употреба, но впоследствие се оказа, че 90% от ваксините вече са инжектирани на деца.


Противоречивите съобщения на институциите създадоха хаос и притеснения сред родителите.

След избухването на скандала телефоните на общопрактикуващите лекари и на министерството прегряха - родителите питат каква е истината и безопасна ли е турската ваксина за деца.

Здравното министерство публикува официалния отговор на Агенцията по лекарствата към прокуратурата. В него се казва, че петвалентната ваксина за деца частично е произведена в Турция, но по състав отговаря на ваксината, произведена във Франция.

На сайта на турския завод се твърди, че компанията притежава сертификат за добра производствена практика, издаден от Германия и Великобритания.

”Това е документ, който гарантира качеството на всичко произведено там”, изтъкна заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

През лятото имунизациите бяха частично прекратени, защото нито една фирма не се яви на търговете. В края на май кабинетът одобрява дарение от Турция - 100 хиляди ваксини за деца и още толкова срещу Хепатит Б. В замяна България дарява 5 милиона броя ваксина БЦЖ. Ваксината срещу Хепатит Б обаче не може да бъде използвана у нас и стои на склад.

#ваксини #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници