Семейство в Пазарджик беше обгазено със забранен фреон

Семейство в Пазарджик беше обгазено със забранен фреон
A A+ A++ A

Забранен за употреба фреон заради озоновата дупка е причинил обгазаяването на семейството в Пазарджик, пожарникарите и лекарския екип. Това съобщи преди минути на извънредна пресконференция в Пловдив шефът на токсикологията в университетската болница "Св. Георги" проф. д-р Янко Илиев. Според него става въпрос за фреон ЕР-11, ЕР-22 или ЕР-104.

В момента в пловдивската токсикология са настанени 9 души. Това са 24-годишният Петър Велкушанов, баща му Валентин, 50 г., майка му Елена, 45 г., а преди половин час е постъпил и малкият му брат на Петър - Мартин, на 15 г. Той се обгазил само за 5 минути, когато отишъл да покаже на разследващите полицаи къде е била опасната бутилка.

"По-големият ми син Валентин дойде при мен и каза - мамо лошо ми е, викай линейка и започна да повръща", разказа Елена Велкушанова. Тя си била вкъщи, когато е станал инцидентът. По това време малкият й син Мартин спял. Под навеса с дървата са били Валентин и баща му Петър. Именно младежът е най-силно обгазен. Той е загубил и съзнание.

Велкушанова обясни, че големият й син е купил бутилката със стария фреон от пункт на "Белканто" за 10 лева, за да я преправя. Продавачът дори му предложил още една бутилка за 40 лв. Велкушанова призова институциите да си свършат работата и да проверят тези пунктове, тъй като според нея в тях вероятно има други подобни опасни бутлки.

"Всички пациенти са добре. На 48-я час ще им бъдат направени нови изследвания и ако са в рамките на нормалното ще бъдат изписани", коментира шефът на токсикология проф. д-р Янко Илиев. Той добави, че симптомите при всички пострадали са били зачервяване на очите, дразнене на горните дихателни пътища и тахикардия. Според него става въпрос за обикновен битов инцидент, в който са проявени човешка глупост и любопиство.

Тримата медици от спешния екип в Пазарджик, които също са били обгазени, досега не са потърсили помощ в токсикологията, но те самите следят състоянието си и имат готовност да постъпят в клиниката.

 

#фреон #Пазарджик #семейство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници