Световната банка: В България драматично намаляват хората в трудоспособна възраст

Световната банка: В България драматично намаляват хората в трудоспособна възраст
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

През последните 30 години населението на България на възраст между 15 и 64 години е намаляло от около 6 милиона души на 5 милиона, а след 50 години се очаква да бъде само половината от това. Тревожната прогноза съобщи Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен, сочи проучването. По думите на Левин причината за тревожната тенденция не е само намаляване на раждаемостта, но миграцията.

Икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала ѝ за растеж. Затова изследователите препоръчват в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността, пише Investor.bg.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18-29 г.) и най-възрастните (50-65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.



#пазар на труда #Световна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници