ГЕРБ и Реформаторите - актуализирано споразумение или заявка за развод?

ГЕРБ и Реформаторите - актуализирано споразумение или заявка за развод?
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Проведените днес първи консултации по анекса към коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок не отговориха на въпроса кои са допирните точки в позициите и политиките, защитавани от двете формации, които могат да направят възможно приподписването на миналогодишното политическо споразумение в коригиран вариант.

От изказванията на участниците в консултациите стана ясно, че има принципно съгласие по предложения от реформаторите анекс. Според ГЕРБ обаче нищо не налага промени в коалиционното споразумение, а от блока заплашиха да напуснат властта, ако няма реформи до 6 месеца.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни преди срещата, че до 10 дни ще има конкретни резултати по всички точки на споразумението. Основните акценти са съдебната реформа, изборното законодателство, здравеопазването, енергетиката и образованието, уточни той, цитиран от БНР. В преговорния екип на ГЕРБ освен него участваха Данаил Кирилов, Делян Добрев, Милена Дамянова, Димитър Лазаров и Даниела Дариткова.

След разговорите Цветанов обаче даде брифинг, на който обяви, че застават зад коалиционното споразумение и нищо не налага сериозна промяна на подписаното досега между партиите. По думите му е имало възможност за обсъждане по отделните секторни политики и да се направят предложения, като в предстоящите дни ще бъде направен отчет за свършеното.

Той уточни, че в рамките на предстоящата седмица ще може преговорните екипи да работят повече експертно, за да се консултират върху един елемент, който ще бъде преподписан от всичките участници в сегашното коалиционно правителство. „В декларацията на РБ, която ни беше представена за обсъждане, има текстове, които са безспорни, но трябва да бъдат прецизирани от гледна точка на сроковете за тяхното приемане. Принципно имаме съгласие по това, което беше поставено на дневен ред. Убеден съм, че през предстоящите месеци ще имаме възможност за повече срещи. Ще могат предварително да създадат тази устойчивост“, добави Цветанов. Той поясни, че подобен разговор ще се проведе и следващата сряда.

Междувременно от РБ дадоха заявка, че блокът може да излезе от властта, ако няма резултати. Лично ще предложа да напуснем мнозинството, ако на шестия месец няма значителен напредък по съдебната реформа и антикорупционното законодателство, коментира пред журналисти пък съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, цитиран от БТА.

Той също се надява до 10-15 дни да има повече конкретни резултати и да се стигне до разбирателство по документа за съвместното им управление. По думите му, ако все пак стане реална опцията РБ да излезе от властта, това щяло да се случи след общо решение.

Зеленогорски подчерта, че това не е ултиматум, а по-скоро притискане, но не на ГЕРБ, а на екипите в министерствата и в НС да си свършат работата."Не трябва да се намалява натискът за реформи в нито един сектор. Ако нещата заскърцат по отношение на съдебната реформа, антикорупционното законодателство, на промените в изборното, очевидно е, че имаме голям проблем", подчерта Зеленогорски.

Той припомни, че в декларацията на Блока е заложен преглед на напредъка на съдебната реформа още на третия месец след подписването на анекса. Но призна, че по-скоро няма тема, по която да не са готови на компромис, защото не може да бъде накърнена външната политика или евроатлантическата ориентация , например, за сметка на нещо друго.

"При всички случаи съм убеден, че партньорите от ГЕРБ ще проявят максимална кооперативност, още повече, че обществото очаква позитивните промени", добави Зеленогорски.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници