Патриарх Неофит ще участва в срещата на православните църкви в Женева

Патриарх Неофит ще участва в срещата на православните църкви в Женева
Срещата на предстоятелите през март 2014 г. във Фенер
A A+ A++ A

Българският патриарх Неофит ще участва лично в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Шамбези, Женева от 21 до 28 януари, съобщиха от Светия синод. Това решение се очакваше заради споровете между Цариградската и Московската патриаршия, които поставяха под въпрос дали форумът въобще ще се състои.

Както е известно, на срещата ще се обсъди окончателно извършената подготовка и ще се насрочи дата за Всеправославния събор, какъвто не е имало от векове насам.

Патриархът ще бъде придружаван от двама митрополити - Варненския и Великопреславски Йоан и Неврокопския Серафим. В българската делегация влизат също главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, богословът Димитър Арнаудов като преводач и Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет.

Българската делегация ще замине за Женева на 21 януари, когато е и именният ден на Негово Светейшество. Сутринта в четвъртък света литургия по случай празника на преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит ще отслужи в митрополитската катедрала "Св. Неделя" митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, като се очаква патриархът да се черкува в олтара. След края на службата ще бъде направен молебен за здравето и успешното първосветителстване на Н. Св. Българския патриарх Неофит, а богомолците ще могат да получат неговото благословение, съобщава "Двери".

Редовните заседания на срещата на църковните глави в Шамбези започват следобяд на следващия ден, 22 януари. В неделя, 24 януари, всички патриарси и предстоятели на автокефалните православни църкви ще отслужат света литургия, водена от Вселенския патриарх Вартоломей. Заседанията ще приключат на 27 януари вечерта, когато ще бъде прочетено и официалното комюнике за резултатите от срещата, която има ключово значение за провеждането на Всеправославния събор през лятото на т. г. Вечеря в чест на предстоятелите на Православните църкви ще даде и генералният секретар на ССЦ в Женева Олаф Твейт.

Провеждането на срещата до последния момент беше несигурно. И сега трима предстоятели няма да присъстват - Антиохийският патриарх, Атинският архиепископ и Полският митрополит, позовавайки се на здравословни или лични причини.

Московска патриаршия, заради която патриарх Вартоломей премести срещата на предстоятелите от Истанбул в Женева, до този момент не е публикувала официално съобщение за личното участие на патриарх Кирил в срещата. В официалното съобщение на Вселенска патриаршия, разпространено вчера, се казва, че "всички предстоятели са потвърдили участието си", освен споменатите по-горе трима.


#Женева #патриарх Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници