На Здравната каса й писна от измами в болниците, дава ги на прокурор

На Здравната каса й писна от измами в болниците, дава ги на прокурор
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Данните за установени нарушения в две болници са предадени на прокуратурата. Това съобщи пред журналисти Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ"  от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината е, че при проверки в болниците са били открити съхранявани копия на лични карти на пациенти, както и празни бланки с подписи на пациенти, обясни Генев.

Отделно ДАНС и МВР проверяват други 9 лечебни заведения за източване на бюджета институцията.

Сред най-честите злоупотреби през изминалата година е дублирането на хоспитализации. Проверките са установили и дублирани хоспитализации, каза още експертът. Той обясни, че електронната система на НЗОК е отчитала хоспитализацията на едно и също лице в един и същ момент в две различни болници.
 
С въвеждането на четци на лични карти за хоспитализация и дехоспитализация през миналата година са били спестени 10 млн. лв., съобщи Тома Томов, член на надзорния съвет на НЗОК. От миналия април приемът и изписването от болница става единствено с чекиране на лична карта. Оказа се обаче, че системата може да бъде манипулирана. Именно от това са се възползвали и двете лечебни заведения.

Томов допълни, че вече е обявена обществената поръчка за пръстовия идентификатор, но предположи, че той няма да бъде въведен от април. По думите на Томов идентификаторът ще се въведе при личните лекари, болниците и аптеките, но най-напред ще бъде въведен при лечебните заведения с най-големи разходи.

Вероятно пръстовите идентификатори, чрез които ще трябва да влизаме в болници и в аптеки, няма да бъдат въведени от април, както по-рано бе оповестено.

От Надзорния съвет на Здравната каса взели решение, тъй като процедурата е сложна, подобни идентификатори да започнат да се въвеждат първо в болниците, които отчитат най-големи разходи. Тома Томов от съвета заговори и за идентификатори при личните лекари:

„При всяко следващо посещение личният ви лекар се оторизира с електронния си подпис, а пък вие оторизирате прегледа и изписаните медикаменти със съответния индификатор. Най-вероятно и ние сме обсъждали възможността да въведем пръстов идентификатор в болничната помощ, лекарствена терапия и няма как да не обхване и джипитата", каза Томов.

Проектът на Петър Москов за пръстовите идентификатори бе подкрепен от Здравната каса, но от институцията не застават зад идеята да се съхраняват пръстовите отпечатъци на пациентите. Независимо че вече била обявена обществена поръчка за фирма, която да интегрира новата система, от Касата не се ангажираха нито със срокове, нито с евентуална цена на услугата.

Някои медикаменти за лечение на онкологични заболявания отпаднаха от Позитивния лекарствен списък, но се предвижда да се увеличат цените на съответните клинични пътеки с толкова, колкото е била цената на лекарствата, за да се избегне плащане от страна на пациентите, обясни Григор Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК. От НЗОК призоваха болните да подават сигнали, ако лечебните заведения искат от тях да плащат за лечението си.

По отношение на сигнали от районни лекарски колегии за намаление на направленията през последните месеци на миналата година с 16 на сто Ганка Аврамова, директор на дирекция "Бюджет и финанси", обясни, че причината е спазването на бюджетната дисциплина.

По време на пресконференцията стана ясно също, че за първото тримесечие на тази година направленията за специалист и за изследвания са с 2% по-малко в сравнение с предходното тримесечие. Аргумент за ограничаването броя на направленията, който изтъкна заместник-финансовият министър и председател на Надзорния съвет на Касата Крил Ананиев е, че до март институцията работи по рамковия договор от миналата година, тоест финансирането е по старите правила и за да „се влезе в бюджетната рамка”, е одобрено намалението.

Това няма да доведе до връщане на пациенти, нуждаещи се от направление, заявиха от надзора на касата, като обясниха, че по всяко време може да вземат решение за преразпределение на направления в рамките на тримесечието, ако това е аргументирано и необходимо.

#НЗОК #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници