България бедства под снега, най-критично е положението в Силистра, Разград и Шумен

България бедства под снега, най-критично е положението в Силистра, Разград и Шумен
A A+ A++ A

През следващите дни ще стане по-студено от обикновено, а от днес до неделя се очакват т.нар ледени дни, през които температурата няма да се вдига над нулата, а след седмица вероятно ще има и студове от порядъка на минус 20 градуса. Започват силни валежи, снежната покривка ще е над 20 см, прогнозират метеоролозите.

Заради тежката зимна обстановка около 500 селища в страната останаха без електричество. 87 села са без ток или с частично електрозахранване на територията на Югоизточна България, съобщиха от ЕВН. Според данните на ЧЕЗ 150 селища в Югозападната и Северозападната част на страната нямат ток или имат проблеми с електрозахранването.

На територията на Североизточна България, обслужвана от Енерго-про 258 малки населени места с общо 67 000 клиенти са без ток.

Продължава да има селища без ток, въпреки че на някои места то беше възстановено. 87 села са без ток или с частично електрозахранване на територията на Югоизточна България, съобщиха от ЕВН. 17 села в област Пловдив имат смущения с електроснабдяването. В област Пазарджик - 29, а в Сливен - 27 села са без ток. В област Бургас са регистрирани повреди цялостно или частично в 29 населени места в старопланинската част. Над 230 души работят на място за отстраняване на авариите, както и кризисен щаб, който да координира дейността. Ако времето се задържи без особено валежи, ще има ток още днес.

На територията на Югозападна и Северозападна България, обслужвана от ЧЕЗ, където най-тежка беше обстановката във Враца вчера към момента електрозахранването е частично възстановено.

Най-бързо се нормализира обстановката в Югозападна България. Работи се по отстраняване на повреди в населени места в няколко общини - Кюстендил, Невестино, Рила, Симитли. Работи се по отстраняване на повреди в 150 селища на цялата територия на ЧЕЗ, които все още са частично засегнати от снега.

Въпреки възстановеното електрозахранване в някои населени места в Североизточна България в неделя от Енерго-про съобщават, че през изминалата нощ ситуацията в областите Велико Търново, Габрово, Силистра, Русе, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Варна отново се е влошила. В резултат са възникнали нови повреди и други 83 села са останали без ток. Към 11 ч. днес без ток са 258 малки населени места с общо 67 000 клиенти.

Снежните навявания, лошата пътна обстановка, стидът и липсата на отопление са причина днес да излязат в "дървена ваканция" 544 училища в страната. Поради влошена пътна обстановка е преустановен учебният процес в 172 училища в следните области: област Бургас - 28, област Кърджали - 1, област Разград - 61, област Силистра - 47 , област Сливен - 20, област Стара Загора - 15.

Поради лоши метеорологични условия в 365 училища в страната днешният ден е неучебен в: област Благоевград - 1, област Варна - 17, област Враца - 17, област Велико Търново - 20, област Добрич - 67, област Монтана - 8, област Пловдив - 4, област Плевен - 76, област Русе - 35, област Търговище - 55, област Шумен - 65.

Поради липса на гориво и липса на ток е преустановен учебният процес в 6 училища - в област Пазарджик - 4, и в област Пловдив - 2. Поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация и изпълнение на ремонтни дейности е преустановен учебният процес в 1 училище в област Ловеч.

Тежка остава пътната обстановка в Североизточна България. В цели области има проблеми с пътната мрежа заради снегонавявания и намалена видимост. Най-критично е положението в Търговище, Русе, Шумен, Разград и Силистра.

Ограничения за движението на товарни автомобили има във високопланинските проходи и някои от пътищата в Пазарджик и Смолян.

Автомагистралите са почистени. Заради предстоящите ниски температури обаче е възможно заледяване в някои участъци.

Затвореният заради наводнение граничен пункт "Капитан Андреево" вече е отворен.

С изключение на пътя Белово-Юндола, всички останали пътища в Пазарджишка област са проходими. От полицията предупреждават за заледени участъци в родопската част на региона.

Проходим е пътят за Синеморец, след като бе залят от река Велека снощи. Движението на товарните автомобили бе възстановено.

Ахтопол - Резово е затворен за движение на моторни превозни средства, защото река Велека е излязла от коритото си и е заляла пътя, съобщиха преди минути от Областна управа - Бургас. Поради наводнение е затворена и едната пътна лента между Ахелой и Поморие.

В Силистренско, заради влошената зимна обстановка, не се движат автобуси. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона. Затворен е пътят от Силистра за Добрич, както и пътищата от Дулово за Шумен и от Старо село за Кубрат. Затруднено е движението на влаковете. Забранено е движението и по пътищата Кубрат - Русе, по цялата линия Исперих - Силистра. Според информация от по-рано през деня влакът от Силистра за Самуил е закъсал около гара Алфатар. Снощи не е имало влак за София. Временно е ограничено движението по пътя Варна-Добрич за почистване на снега.

Втори ден в цялата Разградска област е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Главният път Русе - Варна е затворен за всички превозни средства, има затворени и третокласни пътища, заради преспи, достигащи метър и половина в отделни участъци, съобщиха от Областното пътно управление. Затворени за движение са пътищата Русе-Разград, Русе-Кубрат, Мартен-Николово и Николово-Червена вода.

В община Търговище затворени за движение са пътищата между селата Макариополско - Буйново, Братово - Пайдушко, Росина - Кошничари, Маково – Миладиновци.

Областният управител на Велико Търново - проф. Пенчо Пенчев, съобщи, че въпреки сложната зимна обстановка, в момента няма откъснати селища и бедстващи хора, защото пътищата са проходими.

Първи и втори клас от републиканската пътна мрежа се движат без ограничение. За трети клас има ограничение по отношение на МПС, над 12 тона да не се движат.

Ограничена е видимостта поради мъгла в района на Твърдица и Котел.

В Габровска област бяха затворени всички третокласни пътища за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Снежната покривка в планината в Габровско е достигнала един метър, температурата е минус 13 градуса. През прохода Шипка все още е в сила забраната за движение на автомобили с тегло над 12 тона.

Ограничено е движението по пътя София - Бургас в участъка Сливен - Гурково. Заради снегонавявания в област Сливен е затворен третокласният път Конаре-Твърдица.

Остава забранено движението на автомобили над 10 тона през Котленския проход. Има ограничение за камиони над 10 тона и през проходите Вратник и Твърдишки, затворени за движение на камиони над 12 тона са всички пътища в областта.

Затворени за движение са пътищата Шипково - Рибарица, Деветаки - Брестово, Горан - Владиня и Ловеч - Горан. Републиканската пътна врежа е почистена, продължава обработването на третокласните пътища в област Ловеч.

"Обстановката започна да се нормализира в западната част на страната. Най-сериозен проблем остава Североизтокът със силните ветрове, навяванията и проблемите, които са там. Двете главни направления, които са затворени заради постоянни проблеми със снегонавяванията и липсата на видимост, са пътищата Шумен-Русе и Шумен -Силистра. Също така част от третокласната пътна мрежа е затворена. В Добрич цялата третокласна пътна мрежа е затворена заради рисковете за преминаващите. По пътя Батак-Доспат е ограничено движението на товарни автомобили. Постоянно се променя обстановката. Не е спирала работата на всички наши екипи. В областите Търговище, Шумен, Русе, Разград, Добрич и Силистра шофьорите да избягват да пътуват, ако могат", коментира Георги Златев от АПИ.

 

#България #Силистра #Русе #Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници