Минута мълчание и в София за погубения във Враца младеж

Минута мълчание и в София за погубения във Враца младеж
A A+ A++ A

След Враца и София даде знак, макар и скромен, против насилието, довело до смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов при улична свада.

Няколко десетки столичани запалиха свещи и оставиха цветя на стъпалата на Съдебната палата за погубения млад живот. Мястото на протеста не бе случайно - възмущението гръмна колкото от действията на биячите, толкова и от първоначалната преценка на държавното обвинение във Враца, че убийството е резултат от "непредпазливост".

След спешна намеса днес от Върховната касационна прокуратура обвинението бе коригирано и братята Десислав и Иван вече ще отговарят за предумишлено убийство.

Скандалният случай е сред най-коментираните теми втори ден. В социалната мрежа Фейсбук бе създадена група, която прикани гражданите да изразят съпричастност.

Събралите се пред Съдебната палата запазиха минута мълчание в памет на Тодор.Сред тях имаше състуденти на брата на загиналото момче - Ивайло.

 

Във Враца и тази вечер имаше мълчаливо бдение на площад „Македония” и шествие до лобното място на Тодор. На протеста нямаше полиция, предаде БГНЕС.

Повечето младежи отказаха да говорят. Тези, които го направиха, заявиха, че искат доживотни присъди за двамата братя, за други това е поредният случай, когато в страната ни стават нелепи убийства, причинени заради нечия жестокост.

Около 1000 души преминаха по централната пешеходна улица във Враца със запалени свещи в ръце. Шествието спря на мястото на трагичния инцидент, където съучениците на Тодор поднесоха 50 бели рози. Те са избрали именно това цвете като символ на изгубената невинност на 18-годишния Тодор.

По време на протеста се споделяха и други случаи отпреди години, когато млади момчета са убивани по същия начин. Повечето младежи са отчаяни и разтревожени, че нищо в страната ни не се променя към добро.

По време на шествието спонтанно всички скандираха „Смърт за убийците!”, други скандираха „Събудете се, хора, нямате ли деца”, като въпросите им бяха към гражданите, които си бяха вкъщи и наблюдаваха шествието от прозорците си.

На мястото на инцидента стотици се събраха и почетоха с едноминутно мълчание паметта на убития Тодор. Провокирани от трагичния инцидент хората коментираха ситуацията в страната, липсата на закони, действията на премиера, на вътрешния министър и на главния прокурор, като изразяваха ясно неодобрение към политиката, която се води.

Всеки прави каквото си иска, а богатите плащат за удобно правосъдие, смятат участници в протеста, на който се чуха скандирания: „Събуди се, България” и „НЕ на агресията”.

В първата си телевизионна изповед родителите Емил и Цецка признаха, че за тях утеха няма. „С всяко отваряне на вратата си мислим, че той ще влезе през нея”, каза майката пред Нова ТВ. Болката няма да отмине - ще се научат да живеят с нея.

#Враца #София #протест #Тодор Йорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници