Пазарите падат! Продавайте акциите!, съветват консултанти

Пазарите падат! Продавайте акциите!, съветват консултанти
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


2016-та ще е „година на катаклизми“ , в която пазарите могат да се сринат с до 20%, а цената на петрола да спадне до 16 долара за барел. Прогнозата е на икономисти от Royal Bank of Scotland и е предупреждение към инвеститорите в акции, предаде The Guardian.

„Продайте всичко, с изключение на качествените акции. Вече сме в ситуация на връщане на капитала, а не възвращаемост от капитала. В една препълнена зала изходите изглеждат тесни“, посочи финансовата институция в съобщение, адресирано до клиентите си, допълвайки, че днес ситуацията наподобява 2008 г., когато сривът на инвестиционната банка Lehman Brothers отприщи глобалната икономическа криза. Осем години по-късно може кризата да връхлети Китай, считат икономистите.

„В Китай започна период на огромна кредитна корекция и той ще се разпространи лавинообразно в останалата част от света. Ценните книги и кредита станаха изключително опасни и днес, a едва започваме да се отклоняваме от хубавите времена през последните 2 години“, посочи в изявлението кредитният директор на Royal Bank of Scotland Андрю Робъртс.

Продължаващ спад на цените се наблюдава и на пазарите на суровини, където петролът продължава да поевтинява, поевтинявайки дори под 30 долара за барел – най-ниската му цена от 2004 г. насам – изгубвайки повече от 70% от стойността си за последната година и половина. Същевременно силните напрежения между Иран и Саудитска арабия навеждат инвеститорите на мисълта, че петролният картел ОПЕК едва ли ще постигне споразумение за свиване на производството до края на тази година, което несъмнено ще доведе до още по-силен натиск върху цените на бенчмарковите сортове.

Royal Bank of Scotland не е единствената финансова институция, която очаква спадове на цените и борсите през 2016 г. Анализаторите на JP Morgan вече съветват клиентите си да продават акции при всяко леко покачване на стойността им, а Morgan Stanley предвиждат спад на цената на петрола до 20 долара за барел. Прогнозата на Standard Chartered е дори за още по-голямо поевтиняване на стойността на бенчмаровите суровини, като институцията очаква те да достигнат 10 долара за барел до края на годината.

Цялата статия можете да прочетете в econ.bg

#фондов пазар #акции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници