Еднодневна винетка с минимална цена предлага омбудсманът Мая Манолова

Еднодневна винетка с минимална цена предлага омбудсманът Мая Манолова
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова предлага да се направят промени в наредбата за винетните такси и да бъдат въведени еднодневни винетки с минимална цена. Предложението ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов до края на седмицата, заяви Манолова след приемния си ден в Добрич, където бе поканена от гражданско движение „За Добрич" по повод поскъпването на винетните стикери.

„Много несправедливо е хората, които живеят в малките населени места и рядко ползват републиканската пътна мрежа, да плащат наравно с другите цената на винетките. Те могат да ползват еднодневни стикери, които да се закупуват по облекчен ред, например с SMS", коментира омбудсманът, цитирана от Дарик.

Манолова ще постави пред министър Лиляна Павлова въпроса за определяне на алтернативни пътища, за които да не важи изискването за закупуване на винетки, каквато е европейската практика.

Друга възможност за облекчаване на хората е да се намалят цените на седмичните винетки, каза Мая Манолова. Резонно да се постави и въпросът годишната винетка да важи от дата до дата, а не задължително от 1 януари до 31 декември, добави тя. Така ако човек си купи стикер през май, той да важи не до декември, а до месец май следващата година.

Вчера Манолова е получила писмо от министър Лиляна Павлова, адресирано до недоволните от скъпите винетки в Добрич, където се проведоха едни от най-масовите протести. Павлова информира, че годишно се събират около 250 млн. лева от винетни такси. С увеличението се очаква през 2016 година да бъдет събрани около 300 млн. лева. В същото време, според разчетите на МРРБ, годишно са необходими около 600 млн. лева за планова рехабилитация на най-нуждаещите се пътища. До 2022 година сумата набъбва на 7 млрд. лева. Това е наложило и увеличението на цената на винетните стикери.

Омбудсманът ще настоява пред министър Павлова да даде конкретен отговор на гражданите в Добричко какви са плановете на МРРБ за ремонти на пътищата в областта през тази и следващите две години и колко пари са необходими.

#винетни стикери #Мая Манолова #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници