Бъчварова: Проблемите на бизнеса се коренят в неговия генезис и история през последните 25 години

Бъчварова: Проблемите на бизнеса се коренят в неговия генезис и история през последните 25 години
Румяна Бъчварова Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Като изключително нелепа определи декларацията на КРИБ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Работодателската организация разпространи декларация, в която настоява за бързо разкриване на убийството на бизнесмена Александър Антов и ако това не стане, министър Бъчварова да си подаде оставката.

В декларацията личи личния мотив и очевидно зле познаван процес за начина за правене на разследване, каза Бъчварова. Бизнесмените не са специална привигирована група за МВР, МВР има отговорност към всички български граждани, заяви Бъчварова. „Ако аз трябва да определя приоритетните групи, няма да са тези, които почиват по 15-20 дни извън България. Отговорностите на МВР са към всички граждани”, обясни тя. Във вторник премиерът Борисов също заяви, че не иска бизнесмените от КРИБ да му дават съвети от Тайланд, където са на дълга почивка.   

По думите на вътрешния министър, проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и историята в последните 25-30 години. „В признатия факт за нелоялната конкуренция и невъзможността на съдебната система да се справи с проблемите. Досега не съм чула становище по този въпрос”, заяви Румяна Бъчварова.

Двете убийства в последните няколко дни в София са изключително неприятни и тревожни. Но проблемът не може да се генерализира, защото това създава пречки пред работата на МВР. Статистиката сочи, че през 2015 спрямо 2009 година има спад на убийствата с 25,5 на сто и увеличаване на разкриваемостта с 30 процента, каза Бъчварова. Свършена е изключително добра работа, но тя не се забелязва от медиите, каза тя. МВР дава информация по тези два случая, но има информация, която не може да се дава във всеки един момент. И по двете убийства има заведени досъдебни производства и се работи по тях, допълни министърът. Тревожи ме най-много липсата по резултати на убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. По случая /от миналата година/ няма резултат, но по него е извършена страхотна работа, каза вицепремиерът.

Тя подчерта, че разрушаване на МВР чрез неговото дискредитиране е опит или да се яхне, или да се ползва в различни степени системата. „Стига вече, време е да се отнасяме сериозно с МВР, ако искаме то да работи и да има резултат”, призова министърът, като категорично подчерта, че не може да допусне лични нападки, които се използват срещу ръководството на МВР, когато няма да се каже какво по същество.

Тя допълни, че много скоро - в началото на следващата седмица, ще представи концепцията за реформа в МВР - в седем насоки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници