Михаил Миков: Изявленията на дьо Кабан са намеса в суверенитета на България

Михаил Миков: Изявленията на дьо Кабан са намеса в суверенитета на България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Председателят на БСП Михаил Миков определи като обида за суверенна България и българския народ изявление на посланика на Република Франция г-н Ксавие Лапер дьо Кабан на кръгла маса в Пловдивския университет по проблемите на правното образование у нас, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Миков заяви, че коментарите, направени от посланика са манипулативни, будят недоумение и съжаление и могат да компрометират традиционно добрите отношения между двата народа. Копие от писмото е изпратено и на френския министър на външните работи Лоран Фабиус. 

Според лидера на социалистите става въпрос и за опит за намеса във въпроси, които са извън компетентността на г-н Кабан, който сам признава, че не е юрист. 

В речта си от 7-ми януари френският посланик заявява, че последната реформа на правното образование в България датира от 1994 г., по думите му – „във време, когато с катастрофалното правителство на Любен Беров и преди открито целящия връщане на режима опит с правителството на Жан Виденов, управляващите от бившата българска комунистическа партия правеха всичко възможно нищо да не се променя“. 

В отговор председателят на БСП припомня, че кабинетът „Беров“ е представлявал единствена възможност за гарантиране на политическа стабилност в България към онзи момент и оставя без коментар въпроса за това как бе свалено правителството на Жан Виденов. Миков обаче подчертава, че всички български граждани изпитват неудобство от обругаването на законно избрани български правителства.

„Не мога да отмина без реакция думите Ви за „управляващите от бившата комунистическа партия”, които правели всичко нищо да не се променя, а пък правителството на Жан Виденов дори целяло открито връщане на режима. Простете, господин посланик, но това Ваше виждане показва непознаване на историята на България!“, заявява Михаил Миков. 

Официалното писмо на лидера на БСП може да видите тук.

#България #правителство #Любен Беров #реформа #Ксавие дьо Кабан #посланик #Франция #суверенитет #БСП #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници