Над 20 шефове на горски стопанства уволнени заради незаконна сеч

Над 20 шефове на горски стопанства уволнени заради незаконна сеч
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Над 20 ръководители и други служители на горски стопанства в България са били освободени от постовете си, съобщи министъра на земеделието и храните Десислава Танева по Bloomberg TV Bulgaria. Решението е взето в последното тримесечие на 2015 г. след  "различни проверки и събития", обясни Танева.

Петима директори на горски стопанства към Югозападно държавно предприятие са освободени от длъжност, съобщи по-късно пресцентърът на МЗХ. Това са инж. Георги Христосков-директор на ДГС-София, инж. Иван Иванов-директор на ДГС-Етрополе, инж. Атанас Диманков-директор на ДГС Дупница, инж. Борислав Котузов – директор на ДГС – Симитли и инж. Бисер Дачев-директор на ДЛС – Осогово.

След извършени проверки в стопанствата са установени нарушения и пропуски в опазването на горските територии. Констатирано е и неизпълнение на служебни ангажименти в резултат, на което са освободени от длъжност и други 17 служители, сред които началник на отдели, лесничеи и надзиратели.

Над 300 горски служители са с наложено дисциплинарно наказание, в това число и предупреждение за уволнение.
Проверките в държавните горски предприятия продължават.

"Уволненията, които са на територията на Софийска област, са свързани със занижения контрол, пропуски в охраняването на ПП "Витоша", включително и по повод политически решения, които сме взели и които не се изпълняват от по-долно ниво. Затова няма как да има компромис", обясни министър Танева.

По думите ѝ единият от уволнените е директорът на Горското стопанство - София. Бил уличен в "заобикаляне на решения на министерството" и пропуски в охраната на повереното му предприятие за управление. Има още няколко отстранени директора, които са на територията на Югозападно държавно горско предприятие, посочи Танева. При всеки от тях били установени допуснати добиви, свързани с незаконни сечи.

 „Това със сигурност не е първата смяна на ръководни кадри в различните стопанства. Такава имаше и в началото на годината и в средата й. Не водя статистика, но важното е процесът за търсене на добрите кадри, на кадрите с почтен морал, които работят в обществен интерес, да е постоянен. Да се обучават и да им се възлага управлението”, заяви министър Танева.

Тя потвърди, че през цялата 2015 година наказаните служители, включително освободените от системата, са над 300 души. „Това не е хвалба, но е част от една много трудна битка за това как да се управлява системата в обществен интерес и ние сме непоколебими като политическа воля за това. Всеки трябва да знае, че има отговорността, търси му се резултат, но в момента, в който наистина има съответни доказателства за работа в частни интереси и частни ползи, той няма как в този мандат да управлява този сектор”, посочи Танева.

„В интерес на истината независимо от съпътстващите ни различни проблеми през годината, ние изпращаме 2015 година с изключителни показатели за системата. Няма нито един стопански показател, който е по-лош от предходната или по-предходната година ”, отбеляза земеделският министър.

#незаконна сеч #горски стопанства #уволнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »