Има ли, или не незаконна сеч в Карловско?

Има ли, или не незаконна сеч в Карловско?
A A+ A++ A

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи, каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите в ефира на БНТ тази сутрин. Той добави, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

„Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени“, каза той.

Към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма, допълни инж. Тошев.

„В карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция“, изтъкна той.

Инж. Тошев коментира сателитни снимки от района, които показват оредяване на гората през последните години. „Всъщност, става въпрос за близо 1000 хектара увеличение на горската площ, но с млади насаждения, които не са с такава плътност. Има извършени във времето мероприятия, но са възстановени с млади насаждения“, каза той.

Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата „Защити гората“.

Има нарушения 

Малко по-късно обаче вътрешният министър каза друго: „При всички случаи има допуснати нарушения по отношение на поддържането и извършването на сечта, и важният въпрос е дали тези сечи са допринесли за наводнението. Има данни за сеч, извършена в нарушение на плановете, по които трябва да се извърши такава сеч“. 

Иван Демерджиев обясни, че дали извършените нарушения са допринесли за наводнението, тепърва ще се изяснява, но е напълно възможно това да е така. Той е категоричен, че извън контекста на наводнението, е да не се допускат подобни нарушения и да се елиминират подобни практики. „Горе има може би стотици, да не кажа и повече, кубици дървесина, оставени безразборно на различни места, при положение, че населението очаква дърва и при положение, че цената на дървения материал скача всеки ден“, каза вътрешният министър, цитиран от БГНЕС. 

Министърът обясни, че има 10% остатъчна дървесина, която трябва да остане, за да захранва там, където има гора. „Но в този случай това, в който видяхме огромни трупи, останали на мястото, естествено, че ако има голяма вода, тези трупи ще тръгнат надолу и ефектът можете да се досетите сами какъв ще бъде“. 

290 хил. лева в помощ на пострадалите 

Близо 290 000 лева са набрани до момента от двата DMS номера в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско. По кампанията DMS KARLOVO са постъпили около 250 000 лв., а по кампанията DMS POMAGAME - близо 40 000 лв.

Даренията от кампанията на общината DMS KARLOVO ще се ползват за възстановяване на публичната инфраструктура, обществените пространства и в помощ на хората. Кампанията на доброволческите организации DMS POMAGAME е насочена към закупуване на битови електроуреди, мебели, учебни пособия за учениците.

 

 

#незаконна сеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай