На работа с грип? Това е биотероризъм!

На работа с грип? Това е биотероризъм!
A A+ A++ A

Грипната епидемия вече удря страната. Най-често тя започва в края на януари, но има и отклонения. Очакванията бяха, че новият щам "Швейцария" ще има потенциала да предизвика епидемия, но данните сега показват, че по-разпространен е "Калифорния", по-известен като свински грип, който протича по-тежко,  като дава бързи пневмонии. Това каза по Нова тв  главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Кунчев подчерта, че и при боледуването трябва да се спазва определена етика.  Биотероризъм е да отидеш на работа болен от вирусна инфекция, каквато е грипът. Макар това определение донякъде да е пресилено, в него има и доза истина, коментира главният здравен инспектор.

"Въпрос на висока лична култура е да останеш вкъщи, когато си заразно болен. Да идеш в офиса в първите 1-2 дни на симптомите, когато болният е най-заразен, е сравнимо с биотероризъм, защото заразяваш максимален брой хора", подчерта Кунчев. По неговите думи същото се отнася и за децата: "Дете, заведено болно в детската градина, може да разболее 50% от децата. Мястото на такива деца е вкъщи", категоричен беше д-р Кунчев.

"Респираторните инфекции човек обикновено кара на крак за два-три дни, като рядко търси медицинска помощ. При грипа обаче това не е така. Човек се чувства толкова отпаднал, с толкова силно главоболие и висока температура, че е ясно, че не може да продължи и е по-добре да остане вкъщи", обясни д-р Кунчев.

Според него заболяването от грип не трябва да се омаловажава, защото то е първопричината за смъртта на различен брой хора всеки зимен сезон - основно възрастни и хора с много увредено общо състояние, при които грипът усложнява фатално основното заболяване.

Застрашени са онези, които страдат от сърдечносъдови, бъбречни, белодробни, чернодробни болести, диабет. Най-честите усложнения са пневмониите, които се развиват много бързо, още в първите 2-3 дни.

Затова се препоръчва при затруднение в дишането веднага да се иде на лекар и да се направи рентгенография. Включването на антивирусни препарати в определени случаи е животоспасяващо. Само те влияят директно на вируса, всички други са за облекчение на симптомите.

Начините за предпазване от грип са няколко. На първо място е имунизацията. На второ място: хората, които могат да ограничат контактите си в най-активния за грипа период, нека го направят и да си останат у дома. Трето – трябва да се изключи контактът с видимо болни.

За имунизация вече обаче е твърде късно. Тя трябва да се направи през октомври, ноември или декември. Това, което хората могат да направят, е да укрепват имунитета си със спорт и др.

Вирусът се предава при контакти и при пипане на повърхностите в транспорта, в магазините, в офисите. Човек е най-заразен няколко часа преди първите симптоми, когато още не се е разпознал като болен, и 1-2 дни от заболяването.

"Никой вирус не се лекува с антибиотик. Тънката разлика обаче е, че може да има и наслоена бактериална инфекция, но лекарят трябва да прецени това", предупреждава д-р Кунчев.

При грипа се забелязва целият диапазон на протичане – от леко, до супер тежко, при което още на втория-третия ден има дихателна недостатъчност. Но това е само в много малък процент, обясни той.

#грип #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници