От април влизаме в болница и купуваме лекарства с пръстов отпечатък

От април влизаме в болница и купуваме лекарства с пръстов отпечатък
A A+ A++ A

Пръстовият отпечатък като идентификатор ще бъде въведен в болниците и аптеките до април. След това поетапно системата ще бъде пренесена и в други сфери на здравеопазването. Това съобщи по Нова тв министърът на здравеопазването Петър Москов . Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

Здравният министър отрече информацията, че наскоро внесените апарати за радиохирургия не се използват, защото няма осигурено финансиране. "Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър.

Москов добави, че високотехнологичните апарати са в пет болници, които до дни ще внесат документите за получаване на разрешение за дейността. По думите му столичната болница "Св. Иван Рилски" вече има такова разрешение, апаратурата се използва и дори има оперирани пациенти.

Всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано право на поне едно направление, независимо в коя част на месеца го поиска, обеща здравният министър. "Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той. "Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.

Москов съобщи също, че НЗОК вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза за най-масовите онкологични заболявания.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели – промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.

#НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници