Концепцията за реформа в МВР е на финалната права

Концепцията за реформа в МВР е на финалната права
A A+ A++ A

Концепцията за реформа в МВР е готова, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти. "На финала сме на концепцията за реформи в МВР. В момента се правят последни съгласувания с други институции ще продължим реформата в тази част", подчерта министърът. В момента се извършват юридически консултации, които окончателно трябва да определят реда, по който ще става преназначаването на служителите във ведомството, добави тя.

Бъчварова обеща скоро да бъдат представени седемте направления за реформата в МВР. Всички промени в Закона на МВР ще бъдат внесени наведнъж за гласуване в парламента, за да може да се работи по-бързо. Основният приоритет на МВР през 2016 г. е повишаване на качеството и ефективността на работата, обясни вътрешният министър.

Реформите в МВР бяха отложени, след като правителството оттегли предложението си за законопроекта за допълнение и изменение на Закона за МВР в края на декември миналата година. Идеята беше административните услуги, които извършва вътрешното министерство, да бъдат концентрирани в отделна структура, която ще се издържа с таксите, които плащат гражданите. Става въпрос основно за издаване на документи за самоличност, регистрация на автомобили и някои лицензи. В момента приходите от таксите по тези дейности отиват директно в републиканския бюджет.

Относно даренията в МВР, Румяна Бъчварова посочи, че въпросът е изяснен с приетия миналата година Закон за МВР. Тя посочи, че в заповед на министъра за правилата, по които се осъществява тази дейност, са изключени дарения от частни фирми и лица, а се допускат единствено международните дарения и от държавни институции. По думите през миналата година МВР е получило 2 400 000 лева от международни дарения. Част от тях са били отделени за изграждането на сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците, която министърът откри днес.

Румяна Бъчварова заяви, че българските служби следят събитията в Германия и са взети всички мерки, за предотвратяване на подобни инциденти и да се реагира максимално бързо в случай, че се случат и у нас.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници