Силициевата долина измества държавата и диктува световната политика

Силициевата долина измества държавата и диктува световната политика
A A+ A++ A

Системният преход, който преживяваме, постави електронното пространство (web) в центъра на нашия живот. Но новата организация на обществото се управлява от GAFA*, вече твърде далеч напред от нашите политически елити, преди тях и някои от тях изкушени да се подчинят на Силициевата долина, която иска да измести социалната държава. Това пише Ерик Шерер, световноизвестен френски медиен експерт.

Въздействието на алгоритмите, хегемонията на големите електронни платформи, митът за големите бази от данни като заместител на знания, допринасят за сваляне на публичната власт.

Само Европа може да промени електронния свят. А има ли тя воля за това?

Така звучи едно от тревожните предупреждения, отправено точно преди празниците на проведените в Бобур, Франция, Срещи на новия индустриален свят.

Ето някои от акцентите:

Болестта се усложнява от лекарството

Бернар Стиглер, директор на Институт за изследвания и иновации:

Ние се намираме в период на системна промяна (…) Индустриалното общество не се чувства добре, но електронното - разрушителната сила, която трябваше да излекува болния - е на път да усложни болестта. Цифровизираното пространство предизвиква обратното на нашите желания: то увеличава ентропията.

Ние рискуваме да се изправим пред изчезването на 50% от работните места.

Днес нямаме работещ режим на цифровия свят, само защото това се предполага да бъде наложено от правовата държава(…). Разрушаването – това е Дивия запад. Това е използване на вратички в законите. Така не може да продължава. Защото рискът е да завърши с мащабно уреждане на сметки.

Днес имаме една масовизация на стадното поведение, управлявано изключително от частни сили и само от пазара. Това е катастрофално. (...) Пазарът, оставен сам на себе си, полудява.

Умната сила е преотстъпена на САЩ от европейската политика, докато цифровия свят е изобретен в Европа. Ние трябва да преосмислим интернет. Това е глобален проблем. Това преминава през нова политика за научни изследвания. Защото в умната сила знанието е от основно значение. Но политическото действие винаги идва твърде късно.

Европа има фундаментална отговорност и средствата да преразпредели силите, за да засили възможностите на правото.

Разбира се, огромният пазар няма да бъде премахван, но как да се увеличат алтернативите? Това е невъзможно без публичната власт. Да се създадат нови макроикономически възможности , а не да се остава под властта на микроикономиката.

Ние се превърнахме в цифрови мравки. Нас всички ни изчисляват. Нека не се заблуждаваме от либертарианското разказване на приказки.

Алгоритмичното влияние и хегемонията на големите платформи

Доминик Кардон, социолог:

Намираме се в съюз между либерализма и индивидуализъм, съучастничество между либералната идеология на Силициевата долина, която предлага нови възможности за действие и свободата на гражданите, и форма на социална трансформация която цели индивидуализация. И забравяме справедливостта и равенството.

(...) Разнообразието на мрежата е застрашено. Управляемостта се превърна в пазар. Ние се нуждаем от държавата, за да се борим срещу управляемостта на мрежата от страна на големите американски компании. Имаме нужда от учени изследователи и силата на обществото.

Цифровата работа, това е „мислите, че правите Х, а в действителност вие работите за Y”! И това не ви обезкуражава!

Алгоритмите не са лоялни. Има много манипулации. Има нужда от проверка на начина, по който се изчислява. Трябва да преосмислим обществения договор между потребители на мрежата и работата на алгоритмите. Обвиняваме в съда интернет гиганти със снимки на скриншоти: това е смешно. Нужни са машини и изследователи. Представете другите начини за класифициране.

Силициевата долина иска да замести социалната държава

Евгений Морозов, писател, журналист, критик на натиска на мрежата върху хората:

Аз съм изключително разочарован. Електронната мрежа е на път да се промени чрез широкообхватно поемане на контрол върху живота ни от големите и много печеливши американски компании, които си сътрудничат с Агенцията за национална сигурност (на САЩ). Имаме твърде малко контрол върху това. Чрез нашите данни вече свързват нашия живот с глобалния маркетинг. С мотива, че ни предлагат по-евтини и по-социални неща.

Иронията е, че всичко това е много ясно и става пред очите ни, но гражданите или държавите не искат да го видят.

Днес социалните и политическите интереси на хората са насърчавани и защитавани от Силициевата долина. Вече са засегнати всички области: образование, здравеопазване, транспорт, и разбира се, комуникациите. И тези фирми не страдат от лошия имидж на своите по-възрастни родственици като „Ексън” (Exxon) или „Голдман Сакс” (Goldman Sachs).

Но това е капан. Силициевата долина е основната движеща сила за възхвала на мощта на пазара днес. Тя играе ролята на големите приватизационни движения на 80-те години. Ние живеем в новия „консенсус на Силициевата долина” (след този на Вашингтон, който доминираше през последните 30 години). Риториката е същата. Няма алтернативна система.

Европейските правителства пуснаха да мине много вреден компромис с тези фирми, въпреки натиска от страна на някои местни сектори, като в Германия.

„Гугъл” и другите изглежда се превръщат в доставчици по подразбиране на еманципация, мобилност и свободно време на гражданите. Вие сте принудени да се гмурнете там, в противен случай трябва да приемете данък върху свободното си време. Google Now е персоналния асистент, усъвършенстван с данните на потребителя, който освобождава преуморените граждани от основни задачи. Срещу това вие му давате повсеместен 24/7 контрол и имате един час свободно време!

Скоро Google ще казва дали не ползвате твърде много енергия и дали не ядете твърде много!

Не се прави усилие в Европа да се мисли за това. През това време правителствата предефинират своята роля: те дерегулират пазарите и вкарват в регулация гражданите!

Когато левицата изоставя технологиите, тя изоставя младите

Джулиан Асандж, програмист и борецът за свобода в мрежата, основател на „Уикилийкс” (по видеовръзка през интернет):

От политическа гледна точка, сегашната световна технология управлява съвременната ориентация на света. Младите хора днес разбират неща, които по-възрастните не са в състояние да разберат. Това е тяхното конкурентно предимство. Така че, когато левицата изостави технологията, тя също изоставя и младостта.

Силициевата долина мисли, че машините ще бъдат толкова силни, че ще създадат рай и друга форма на реалността. Това е религиозна философия, която обединява голяма част от Силициевата долина. Това е изключително опасно.

Американските политически среди оценяват „Гугъл” като част от семейството. Няма истинско разделение между „Гугъл” и правителството на САЩ. „Гугъл”действа като Държавния департамент, давайки пари на критиците си. „Фейсбук” прави същото.

Изчезване на силата наобществото

Кристиян Форе, OCTO Technology:

Ние все още не сме видели нищо с Blockchain, може би най-разрушителната технологията, виждана някога. Тя се основава на либертарианската утопия и може да бъде форма на загуба на публична власт и доверие. Чрез производството на консенсус по поръчка и инфраструктурата за сертифициране, тя създава ново обществено пространство.

Пример: призванието на Биткоин, който се основава на Blockchain, е да заобиколи финансовите институции.

Митът за многото информация като заместител на познанието

Джузепе Лонго, изследовател:

Големите бази от данни опитват да заменят класическата структура на научното познание.

Машината намира корелации, след това правила, след това прави прогнози за действия. С големия брой се увеличава рискът от изпадане в тотална сивота! Под риск е и критичната и научната мисъл. Форматирането ни прави еднакви.

Интернет е място на общите блага през XXI век

Аксел Льомер, отговаря за електронното общество в правителството:

Имаме нужда от разтърсване, за да критикуваме установената система. Но аз съм малко подозрителен.

Разрушаване без социална цел може да бъде опасно: то може да отстрани хора, да ни вкара в технофилия (любов към техниката), да изгубим политическия поглед . Особено като се има предвид международното равновесие на силите.

(...) Ние искаме по-отговорно управление на мрежата, която сега облагодетелства твърде много американските фирми и изключва общия интерес.

Но е трудно да се организира: индивидуализация на отделните лица може да бъде направена на ниво на Щатите.


---- -------
*Акроним, използван във Франция и другаде, който използва първите букви от имената на компаниите „Гугъл”, „Епъл”, „Фейсбук” и „Амазон” (Google Inc., Apple Inc., Facebook, Inc. и Amazon.com, Inc.). В известен смисъл е символ на опита за американска доминация върху върху европейския пазар и културно пространство. Към тях може да се прибави и „Майкрософт” (Microsoft Corporation), бел.ред).

Източник: БГНЕС

#Силициевата долина #технологии #иновации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници