КНДР тества водородна бомба, Южна Корея реагира остро

КНДР тества водородна бомба, Южна Корея реагира остро
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

КНДР обяви, че е извършила успешен ядрен опит с водородна бомба, предаде АФП. По-рано сеизмичните центрове засякоха трус, какъвто би предизвикал взрив на ядрено устройство. Трусът, регистриран с магнитуд между 4,9 и 5,1, според различни източници, е с повърхностен хипоцентър. Той се намира в зоната на севернокорейски ядрен полигон. Страните в района вече посочиха, че това може да означава четвърти пореден опит с ядрено взривно устройство в Северна Корея.

Южна Корея в сряда „строго“ осъди шокиращото севернокорейско изявление, че Пхенян е извършил тест на водородна бомба, и обеща да предприеме „всички необходими мерки“, за да санкционира съседната ядрена държава, предава AFP.

„Строго осъждаме това, че Северна Корея извърши четвърти ядрен тест в ясно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки повтарящите се предупреждения от наша страна и от страна на международната общност“, заяви южнокорейското правителство в официална декларация, прочетена по телевизията от заместник-председателя на Съвета за национална сигурност.

Президентът на страната Пак Гън-хе е провела спешна среща на Съвета за национална сигурност веднага след теста.
„Ние ще предприемем всички необходими мерки, включително (въвеждането на) допълнителни санкции от Съвета за сигурност на ООН, така че Северът ще плати цената за ядрения тест“, предупредиха от Сеул.

 

#Корея #КНДР #Южна Корея #водородна бомба #Пхенян #ядрен полигон #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите