Скандалът със сексуалните насилници в Германия се разраства

Скандалът със сексуалните насилници в Германия се разраства
A A+ A++ A

В Германия се разраства скандалът заради многобройните нападения в новогодишната нощ срещу жени в Кьолн, като се предполага, че те са дело на мигранти.

До момента в местната полиция са се обърнали 90 жени с оплаквания за сексуални посегателства, извършени най-вече на площада пред главната железопътната гара в града и близките улици.

5 мъже бяха арестувани в петък в Кьолн и продължава разследването на инцидентите на площада пред централната жп гара и катедралата на града. Полицията от Хамбург също съобщава за оплаквания на жени от преследване и опипване от мъже "със средиземноморски или арабски вид", но там са известни само 9 случая.

Германия е в шок от разкриващата се от понеделник насам картина на хаос в новогодишната нощ, когато групички от по 5-6 мъже са обкръжавали жени в множеството, излязло да празнува и да се радва на фойерверките. Жените били подложени на сексуални посегателства, блъскане в гръб, опипване, кражби и тормоз.

Полицията няма отговор на въпроса дали нападателите са се организирали предварително по социалните мрежи в интернет. Но фактът, че множество групи са действали по един и същи начин навежда на мисълта, че участниците – мъже на възраст между 15 и 35 години - имат някаква връзка помежду си, заяви говорител на полицията, цитиран от ДПА.

Вътрешният министър Томас де Мезиер осъди случилото се, но предупреди да се използва то за нападки срещу имигрантите и бежанците изобщо. "Държавата не бива да позволява мирно празнуващите в градовете ни да бъдат подлагани на такива атаки", заяви той. По повод съобщенията, че в инцидентите са участвали близо 1000 души, той добави: "Фактът, че толкова много хора, за които предполагаме, че са имигранти, са извършили тези нападения, представлява за нас съвсем ново измерение на престъпността. Но това не може да ни води към ситуация, в която бежанци, търсещи закрила, масово биват подозирани, независимо от произхода си."

От властите се очаква много бързо да вземат мерки и органите на реда да демонстрират присъствие и решителност, защото наближава т.нар. Розов понеделник (Сирни Заговезни) на 8 февруари. Тогава е кулминацията на карнавалния сезон в страната и стотици хиляди хора се очаква да пристигнат в Кьолн и над 1 милион души да наблюдават шествието по улиците.

Във вторник кметът Хенриете Рекер събра общинското ръководство на спешна среща с полицията за обсъждане на инцидентите и какви мерки да се предприемат. Рекер стана известна през октомври с нападението срещу нея, когато бе прободена с нож във врата заради позицията си по време на предизборната кампания в защита на бежанците.

Преди разговорите Грегор Тимер - говорителят на Рекер, каза, че общинското ръководство няма да допусне създаването на "зони на беззаконие" - термин, с който германските медии описват районите, където не достига полицейско присъствие.

Волфганг Вурм от федералната полиция в Кьолн, обясни, че на площада пред гарата и катедралата в новогодишната нощ е имало 70 служители. С ескалирането на напрежението са били извикани още толкова. "Бяхме добре подготвени за ситуация, която можем да предвидим. Но случилото се е съвършено ново и непредвидимо, поради което очевидно е трябвало да разполагаме с малко повече сили."

Множеството атаки са станали възможни заради хаотичната ситуация в ликуващата тълпа, а арести не са правени, защото жените не можели да разпознаят в тъмнината и шока кои са нападателите.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас отбеляза, че случилото се „представлява очевидно нов характер на организираната престъпност“. Всички нарушители трябва да бъдат наказани, написа Маас в Туитър. „Не може да допуснем хората в нашите градове да бъдат подлагани на разюздано насилие“, подчерта той.

В провинция Бавария от 26 декември са пристигнали 33 000 бежанци, което е 10 пъти повече от аналогичния период на миналата година, заяви вътрешният министър на тази южна и най-развита германска провинция Йоахим Херман. Според баварските власти миналата година в страната като цяло са влезли 1,1 млн. бежанци, по-голямата част от които са пристигнали именно в Бавария.

#сексуални посегателства #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите