Извънредна среща между Дания, Швеция и Германия за бежанската криза

Извънредна среща между Дания, Швеция и Германия за бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия свика извънредна среща между представители на Дания, Швеция и Германия заради новите гранични проверки между трите страни.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус свика срещата в Брюксел, след като Дания въведе пропускателен контрол на границата си с Германия вчера. Най-напред Швеция направи същото за влизащите в страната от Дания.

Целта на двете скандинавски държави е ограничаване на притока от бежанци на територията им. Тези действия предизвикаха нови опасения за оцеляването на Шенгенската зона в условията на миграционната вълна в Европа.

В разговорите ще участват шведският министър по въпросите на миграцията Моган Йохансон, датският му колега Ингер Стойеберг и представителят на германското вътрешно министерсво Оле Шродер. Европейската комисия в момента установява доколко новия граничен контрол е позволено действие по законодателството на ЕС. Паспортни проверки при преминаване между Дания и Швеция се въвеждат за пръв път от 50-те години на миналия век.

„Изглежда всичко е позволено”, съобщи говорителката на комисията Тове Ернст. „Ще следим ситуацията отблизо”.

Миграционната вълна, след която над 1 милион души най-вече от Близкия изток и Африка навлязоха в ЕС през 2015г., предизвика няколко страни от Шенгенската зона, в това число Германия, Австрия и Франция да се възползват от предвиденото за извънредни ситуации временно възстановяване на граничния контрол.

Швеция, която прие най-много мигранти на глава от населението от страните в Съюза, наскоро обяви, че вече не може да се справя с нерегулирания поток от пристигащи.


#бежанци #мигранти #криза #Близкия изток #Германия #Дания #Швеция #Брюксел #граница #проверки #Шенген #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"