България, Полша и балтийските държави - евролидери в коалицията срещу Путин

България, Полша и балтийските държави - евролидери в коалицията срещу Путин
A A+ A++ A

В ЕС се наблюдава парадоксална ситуация, най-зависимите икономически и енергийно от Русия страни не се страхуват да заемат твърда позиция по повод руската агресия, докато останалите остават приятели на Кремъл с надежда за привличане на сенчестите капитали на руските олигарси, коментира украинския портал „Новий Регион2“. Натискът и санкциите срещу Москва активно се подкрепят от страните, които най-много страдат от тях - Литва, Полша и Естония, показва проучване.

Литва и Естония силно зависят от руските енергийни доставки. Затова демонстративната лоялност към Русия изглежда не е свързана с енергийната „примка около врата“.

Това потвърждава и примерът с „16-та република“ на бившия СССР – България. Тя е не по-малко зависима от руското гориво и си остава една от най-зависимите от Русия страни в ЕС. Но това не попречи на София не само остро да осъди действията на Русия в Украйна, но и да „отреже“ три енергийни проекта на Москва. Широко разпространеното русофилство, историческите връзки и общата религия също не са пречка за София, която зае еднозначна позиция относно руско-украинската война и твърдо подкрепя санкциите срещу агресора.

Но затова лоялност към Русия показват Кипър, Гърция , Австрия и Италия. И ако мотивите им бъдат разгледани по-подробно, то ще се забележи, че се коренят именно в обещанията на Кремъл за големи финансови вливания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници