Грипът ни удря в края на януари

Грипът ни удря в края на януари
A A+ A++ A

Очаква се грипната вълна да достигне своя пик в края на януари. За предпазването от грип на първо място е ваксината, защото тя съдържа и трите вируса, които очакваме да циркулират. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в интервю за агенция Фокус.

Възможно е да има малко забавяне тази година, но така или иначе сезонна грипна епидемия ще си има. По-важното е кой ще е водещият щам, защото има разлика. Ако е „Швейцария” H3N2 можем да очакваме една класическа картина – средна тежест, засягане най-вече на рисковите групи от хората във високите възрасти”, заяви той.

По думите му, особено рискови са хората с хронични заболявания, независимо какви – сърдечни, диабет, бъбречни, чернодробни. „Рискът за тях е много по-голям, а също и за малките деца. Ако обаче е „свинският грип”, по-засегнати ще бъдат младата и активната възраст 20-40 години така, както беше по време на пандемията през 2009-2010 година, и с по-висок процент на усложненията”, обясни д-р Кунчев.Той посочи, че този грип е придружен с бързо развитие на тежки вирусни пневмонии и бързо развитие на дихателна недостатъчност, което налага интензивно лечение в болница.

Илюзия е да си въобразяваме, че можем да се скрием от грипа. По-скоро е важно какво е общото състояние на организма и тук възможностите за предпазване са ясни”, поясни д-р Кунчев. „На първо място е ваксината, защото тя съдържа и трите вируси, които очакваме да циркулират. Ако по някаква причина не сме я направили, а огромната част от населението в България не е, тогава доброто състояние на имунитета определящо”, уточни главният държавен здравен инспектор и даде пример, че имунизираните в България са не повече от 3-3,5%.

Ако сме в добро физическо състояние, с добро хранене, с достатъчно протеини, витамини, микроелементи, ако не боледуваме често, ако сме добре тренирани, вероятността да се разболеем от грип намалява. Дори да се разболее, в 90-95% от случаите ще си изкара грипа без кой знае какви усложнения”, добави д-р Кунчев.

Четири-пет дни на легло, чайчета, препарати против кашлица, температура и главоболие, които не влияят директно на вируса, но подпомагат общото състояние. За хората, които са по-рискови, а това са хората над 60-65 години, и особено тези с хронични заболявания, вниманието трябва да бъде доста по-насочено”, предупреди той.

По думите му, при първи данни за затруднение в дишането, при поддържане на висока температура и наличието на кашлицата за по-дълго време, трябва да се потърси лекарска помощ, защото при по-възрастните хора развитието на пневмония може да бъде фатално.

#грип #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници