Радан Кънев поиска оставката на Горанов заради нов опит да прокара "данък уикенд"

Радан Кънев поиска оставката на Горанов заради нов опит да прокара "данък уикенд"
A A+ A++ A

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов. В профила си във фейсбук той коментира:  "Ето това е темата за доверието: Нови коледни изненади от "Влади"...

„Надявам се, че колегите от РБ, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика”, добавя още Кънев.

Коментарът на Кънев идва след информацията, че Горанов не се е отказал от т.нар. данък "уикенд" и той ще бъде въведен чрез наредба на Министерството на финансите. В нея се поставя изискване да се върне пропорционално възстановеният данъчен кредит върху стоки и услуги, ако се използват едновременно за лични и служебни цели.

По-рано финансовото министерство се опита да прокара промяната през промени в Закона за ДДС, но те бяха отхвърлени от парламента. В проекта на наредба не се посочват прагове, както беше в отхвърлените текстове.

"Съгласно европейската директива с ДДС се облагат задължително всички, ползвани за лични нужди активи и услуги. Това, което ние настоявахме, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. Министерството на финансите изготви методиката, така че данъчните да не прилагат "творчески" това ДДС. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и по един и същи начин да се прилага законът", коментира новия опит за въвеждане на спорния данък председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

#данък уикенд #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници