Граждански протест с метли иска оставки и антикорупция по румънски модел

Граждански протест с метли иска оставки и антикорупция по румънски модел
A A+ A++ A

Призивът "Ще метем!" събира тази вечер отново граждани пред Народното събрание. Поводът според организаторите, събрали вече над 3000 заявки за участие по фейсбук, е провалената конституционна реформа.

В 18.30 часа е началният час, а исканията са както общополитически, така и персонални.

Независимост на съда от политическите власти и прокуратурата и отчетност и децентрализация на държавното обвинение са основните искания на протестиращите. Те настояват още за разследване на аферата "Двете каки" от независима комисия, включваща и членове избрани от Европейския парламент.

Оставки се искат от главния прокурор Сотир Цацаров - поради уронването на престижа на съдебната власт с множество скандали и изказвания, и от министър-председателя Бойко Борисов - поради тежки зависимости.

Нужен е нов заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от главния прокурор – по "румънски модел", сочат инициаторите на протеста.

Като обобщение на исканията се иска и оставка на Висшия съдебен съвет - поради невъзможност да се справи с вътрешните зависимости и афери и да защити авторитета на съдебната власт.

Тазвечерната акция е продължение на вчерашния протест срещу провалената конституционна реформа, организиран след като парламентът одобри проекта за промени в конституцията, но обърна ключовия текст за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС.

В резултат правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че сваля подкрепата си от управляващите.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници