Иван Хиновски: Нужни са сериозни съкращения в НЕК

Иван Хиновски: Нужни са сериозни съкращения в НЕК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иван Хиновски е председател е на Българския енергиен и Минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.

Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект” (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”(1999-2001).

Ако се отчете опита на другите европейски страни, преминали през фазата на либерализация на енергийния пазар, може да се каже, че първоначалното вдигане на цените ще е спекулативно. Смятам така, защото всички продавачи на продукта енергия ще се опитат да максимализират печалбите си.

Ще се получи, обаче, една ответна реакция, наблюдавали сме това в други страни, и потреблението ще се свие като следствие.

Това гарантирано ще се случи и на българския пазар, след което ще има връщане на цените на производителите назад, а оттам - и на борсата. На нашата енергийна борса й предстои допълнително изграждането на два много важни сегмента, които също ще повлияят на балансирането на цените.

Под балансиране разбирам нормализиране. Това е платформата за дългосрочни договори, на която се търгува 80% от енергията в България. И на която, в случай, че се появят повече субекти, офериращи енергия, ще има влияние и на дългосрочните договори.

А имайте пред вид, че всички крайни снабдители на енергия, които ни доставят енергия за бита, търгуват именно на базата на такива дългосрочни договори, т.е. там акцентът върху регулирането на цената за бита трябва да бъде в отварянето на прозрачна дългосрочна търговия.

Когато говорим за цени, за мен е много по-важно да кажем, че досега реформите в НЕК не са дълбочинни. На НЕК му предстои да премине през една изключително тежка фаза на реформи. Такава, каквато бе извършена в Румъния, в резултат на което себестойността на електроенергията спадна с 35%, а износът се повиши с над 35%.

И изведнъж тяхната компания стана изключително печеливша, в скоро време дори ще се листва на борсата. В такава посока би могла да се движи и НЕК.

Това, обаче, е свързано с редица непопулярни мерки като съкращаване на 35% от състава на компанията, смяна на ръководствата във всички сектори. Като се започне от управлението на инвестиционните проекти, оперативната дейност, ПР-а, счетоводство, дългосрочните договори, търговията и др.




#Иван Хиновски #електроенергия #НЕК #реформи #съкращения #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници