Митрополит Иларион подари премиерен концерт на патриарх Неофит

Митрополит Иларион подари премиерен концерт на патриарх Неофит
Българският патриарх Неофит и Волоколамският митрополит Иларион отслужиха св. Литургия в Руската църква "Св. Николай" Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С "Рождественска оратория" на митрополит Иларион започна серията от Коледни концерти от фестивала „Рождество Христово” в Софийската опера и балет, който ще продължи до 27 декември.

Преди началото на концерта митрополит Иларион обясни, че текстовете са взети от Библията - от Стария завет, пророчеството на Исая и Новия завет. Митрополит Иларион каза още, че този концерт е подарък за патриарх Неофит по повод неговата 70-годишнина, предаде БГНЕС.

Митрополит Иларион (Алфеев) обяви музиката за посланик между душите на хората.

Директорът на операта акад. Пламен Карталов отбеляза, че след представянето на операта "Борис Годунов" под купола на храм "Александър Невски", сега "Рождественската оратория" се изпълнява под купола на храма на културата.

В обръщението си към медиите преди концерта митрополит Иларион разказа, че на заседание на Българската православна църква и Руската православна църква е разглеждана канонизацията на архимандрит Серафим Соболев, който е служил дълги години в София.

Владиката Серафим пристига в България след революцията в Русия през 1917 г. Той става близък приятел на много български интелектуалци.

Владиката е погребан в руския храм "Свети Николай Чудотворец", в София, в който е служил.

Премиерното изпълнение на ораторията беше уважено от Негово Светейшество патриарх Неофит, от владици и папския нунций, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, много общественици.


#патриарх Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници