Ход назад: ОПЕК запазва квотите

Ход назад: ОПЕК запазва квотите
Генералният секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри
A A+ A++ A

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да запази квотите за производството на петрол на предишното им ниво, обяви официално нигерийският министър на петрола след срещата на организацията във Виена.

Генералният секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри заяви, че организацията е отложила решението за ново равнище на квотите за следващото заседание на 2 юни 2016 г. във Виена.

"Ние не можем да дадем цифри по отношение на квотите. Не знаем кога Иран ще излезе на пазара. Решихме да отложим решението за следващото заседание. Ние преценихме обема на търсенето и предлагането, обсъдихме икономическата ситуация и стигнахме до заключението, че положението е неясно”, обяви Бадри.

От декември 2011 г. ОПЕК държи квотите за производство на 30 милиона барела дневно, въпреки че в действителност през последната година и половина стойността на добива е по-голяма. Според различните оценки производството варира между 31,3 и 31, 7 млн. барела дневно.

По-рано днес Блумбърг, позовавайки се на делегат от срещата, обяви, че изненадващо ОПЕК вдига квотите на 31,5 млн. барела, което не включва производството в Индонезия.

ОПЕК разклати цените на петрола преди една година, когато реши да остави непроменени квотите за производство, продължавайки да помпа свръх запасите от петрол на пазара в опит да накара конкурентите си да намалят присъствието си на пазара.

Саудитска Арабия, най-големият производител и архитект на сегашната политика на групата, остана против съкращаване на производството, освен ако страните извън групата постигнат съгласие. Политиката на ОПЕК изцеди доходите за своите членове, чиито комбинирани годишни приходи могат да паднат до 550 милиарда долара от средно 1 трилион долара през последните пет години, съобщи Международната агенция по енергетика.

"Страните членки на ОПЕК са загубили толкова много пари", заяви иранският министър на петрола Бижан Намдар Занган в четвъртък в австрийската столица.

Венецуела, чиито валутни резерви са на най-ниското си ниво от 12 години насам, призова за намаляване на производството, молба, която беше подкрепена от Еквадор.

Иран от своя страна е готова да увеличи производството си след вдигането на санкциите за ядрената й програма и няма да иска разрешение от ОПЕК, за да го направи, каза миналия месец Занган.

Организацията призова за консенсус сред членовете, приканвайки ги да променят тавана на продукцията си.

Световните петролни запаси се увеличиха до рекордни нива, след като Саудитска Арабия, Русия и Ирак засилиха добива. Пазарът е свръх запасен с цели 2 милиона барела дневно, което е около 2% от световното производство.

Преди година Саудитска Арабия не позволи на ОПЕК да вдигне цените чрез ограничаване на добива, с надеждата, че ниските цени ще отстранят конкурентите й (основно производителите на шистов петрол в САЩ) от бизнеса и ще запазят пазарния дял на Кралството.

Източник: БГНЕС

#ОПЕК #Саудитска Арабия #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници