България губи 110 души на ден

България губи 110 души на ден
A A+ A++ A

"В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души". Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на социалистите.

Основата причина е неизпълнението на основни конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и наличието на сериозни социални неравенства.

"Демографска политика не се прави с десни мерки", категоричен бе Миков. Той се обърна към управляващите с думите, че при тяхното управление държавата абдикира от своите задължения и понастоящем е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38% или с около 10-12% по-малко от средноевропейските нива.

"В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България", каза още председателят на БСП.

#България #БСП #Конституция #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници