Хора и кучета на протест срещу Найденов

Хора и кучета на протест срещу Найденов
Десетки представители на природозащитни организации, софиянци и домашни любимци се събраха по обед пред Министерския съвет, за да протестират срещу последните нормативни промени за бездомните кучета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки представители на природозащитни организации, софиянци и домашни любимци се събраха по обед пред Министерския съвет, за да протестират срещу последните нормативни промени за бездомните кучета.

Наскоро земеделският министър Мирослав Найденов промени наредба, с което даде възможност на общините по-лесно да изграждат депа за временно настаняване на кучета.

„Кучетата със зъл нрав и тези, които носят риск за здравето на хората, ще бъдат прибирани и евтаназирани, а останалите ще бъдат настанявани поетапно в приюти и места за временно настаняване. За да се случи това, е нужна и законодателна инициатива за промяна в Закона за защита на животните, както и в общинската наредба“, обясни тогава Найденов.

Протестът днес се проведе под наслова Game Over (Играта свърши). Защитниците на четириногите носеха плакати с надписи „4 години неспазване на закона“ и „Зоополиция“, съобщи БГНЕС.

Голяма част от протестиращите доведоха домашните си любимци – кучета.
Недоволните опънаха лозунги „Не убивайте гражданското общество в България“, „Найденов – върви си. Ти остави България да се дави в смърт и кръв“ и други, предаде агенция „Фокус“.

Малко след началото на протеста организациите внесоха в Министерския съвет декларация срещу предлаганите промени, които целят да бъдат върнати „средновековните мерки“ за решаване на проблема с бездомните кучета.

В декларацията се настоява за спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, „чрез задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни“.

„Общините, които работят, работят, защото така са решили, а не защото някой ги контролира. Този, който в момента не си върши работата, е министър Найденов. Столична община е една от малкото, които реално работят. Ние сме свидетели как кучета от други райони се изсипват в София“, коментира Надя Станчева от „Енимал Рескю“ София и управител на приют в Горни Богров.

По думите й Найденов едва сега се сетил за регистър на домашните любимци.

И в момента по улиците могат да се видят кучета с чип, които са изоставени и скитат, но не знаем чии са били, защото няма единна база данни на микрочиповете, обясни Станчева.

Тя добави, че в декларацията е описано какво трябва да се свърши и не е нужно да се променя законът, а да се работи по вече написаното в него.

„Да има база данни, да има контрол на домашните любимци и контрол на всички общини в България. Трябва да се работи, а не да се говори и да се измиват ръцете“, призова Станчева.

„След като министър Найденов каза, че не иска да работи, това, което ние искаме, е той да бъде сменен с човек, който не го мързи. Никой от тук събралите се не иска да има агресивни глутници. Аз съм управител на приют, знам колко трудно се работи, но агресивно куче не е излязло от нашия приют“, добави тя.

Демонстрацията се проведе час преди набеденият от протестиращите министър на земеделието Мирослав Найденов да даде пресконференция по темата, на която той обясни, че се създава зоополиция.

По-рано в петък той коментира, че било „крайно време да се появи някой със здрава гърбина като мен и да поеме тези нападки“.

#Министерския съвет #Мирослав Найденов #кучета #любимци #земеделски министър #България #Столична община #София #Надя Станчева #Горни Богров #приют #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници