Премиерът на Люксембург прави Г-9 от малките държави в Европа

Премиерът на Люксембург прави Г-9 от малките държави в Европа
A A+ A++ A

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел обяви, че има намерение да състави до следващото лято група на малките европейски страни, които са под 1 млн. жители. Идеята му е гласът им да бъде чут от най-могъщите икономики, известни като Г-7, предаде АФП.

Бетел съобщи това на пресконференция с премиера на Япония Шиндзо Абе, който е на официално посещение в Люксембург. Япония поема на 1 януари председателството на Г-7 - седемте най-развити индустриални страни в света: САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.

“Тъй като г-н Абе говореше постоянно за Г-7, аз го информирах, че ще организирам среща на Г-9 - малките страни с по-малко от един милион жители”, каза Ксавие Бетел.

Говорител на люксембургския премиер каза, че деветте малки страни са Сан Марино, Лихтенщайн, Монако, Исландия, Малта, Люксембург, Черна гора, Кипър и Андора.

“Не съм сигурен дали Г е подходящата буква. Поканих правителствените ръководители на страните с по-малко от един милион жители в Люксембург преди лятната ваканция, защото често страните от “Г” вземат решения, в които най-малките нямат глас”, каза Бетел. Той даде пример с разузнавателната информация за терористите, с която малките страни често разполагали, но големите не я вземали под внимание.

Възможно било новата група да се казва S ( small от англ.) или L (little), разкри още премиерът на Люксембург. Неговата страна в момента е ротационен председател на ЕС. “Ще информирам председателя на Г-7 за резултатите от моята Г-9”, добави той пред японския си колега.

#Ксавие Бетел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници