Кабинетът одобри позициите на страната за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Кабинетът одобри позициите на страната за предстоящи заседания на Съвета на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри позицията на България за участие в предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“, което ще се проведе на 3 и 4 декември в Брюксел.

По време на форума министрите на правосъдието ще дискутират предложението за Регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор, като страната ни ще подкрепи постигането на частичен общ подход по предложените разпоредби. По отношение на разпоредбата за съдебния контрол България ще сподели виждането си, че тя се нуждае от допълнително уточняване, а що се отнася до материалната компетентност, по която се наблюдават различия между държавите-членки, ще изрази подкрепа за динамична препратка към Директивата относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза, по наказателноправен ред.

България ще изрази подкрепа за изготвянето от страна на ЕК на нова правна рамка в областта на събирането на трафични данни за целите на борбата с престъпността, която да отчита необходимостта от спазване на човешките права и в същото време да представлява ефективен инструмент за борба с престъпността и тероризма. Министрите ще проведат общ дебат по изпълнението на Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС (2015-2020) и по текущите дейности, свързани с борбата с тероризма.

На 7 декември в Брюксел ще заседава Съветът на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Ще бъде разгледано предложението за директива относно подобряването на баланса между половете сред директорите на дружествата, допуснати до борсовата търговия, и свързаните с това мерки. Ще бъде представен доклад за напредъка по предложението за директива на Съвета за прилагане на принципа на равно третиране на лицата без оглед на религиозна принадлежност или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация. 

В част „Здравеопазване“ се предвижда приемането на Заключения относно Стратегия на ЕС за намаляване на вредата от алкохола. Държавите-членки, включително България, подкрепят изработването на нова стратегия на ЕС за намаляване на вредите, свързани с употребата на алкохол, като считат, че сътрудничеството на ниво ЕС трябва да продължи най-вече по въпросите, при които ролята на ЕС може да има добавена стойност. Очаква се да бъдат приети още три заключения на Съвета: относно персонализирана медицина за пациентите; относно подкрепата за хората, живеещи с деменция – подобряване на политиките и практиките за полагане на грижи; и относно поуките за общественото здраве във връзка с епидемията от ебола в Западна Африка – здравната сигурност в ЕС. България ще подкрепи приемането на заключенията.

Заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ще се състои на 8 декември в Брюксел. Очаква се финансовите министри да постигнат общ подход по предложението за регламент за определяне на общите правила за секюритизациите. ЕК ще направи презентация и Съветът ще проведе ориентационен дебат относно изграждането на Европейска схема за гарантиране на депозитите. В рамките на заседанието Комисията ще представи Годишния обзор на растежа и Доклада по механизма за ранно предупреждение за 2016 г., с публикуването на които се дава началото на Европейския семестър за 2016 г. България подкрепя приоритетните области, идентифицирани в Годишния обзор, като считаме, че трите основни приоритета адресират изцяло различните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки. Страната ни подкрепя и основните послания от доклада, касаещи напредъка в различните области с дисбаланси. Очаква се финансовите министри да одобрят проекта на обща позиция относно гъвкавостта в рамките на Пакта за стабилност и растеж. България подкрепя общата позиция за прилагането на гъвкавост в рамките на превантивната част на Пакта за стабилност и растеж, свързана с икономическия цикъл, извършването на значими структурни реформи с дългосрочен положителен ефект върху бюджета и растежа, и правителствените инвестиции, насочени към големи структурни реформи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници