Янаки Стоилов: Тестът за БСП е референдум за АЕЦ „Белене“

Янаки Стоилов: Тестът за БСП е референдум за АЕЦ „Белене“
Янаки Стоилов изрази мнение, че върху парламентарната група на „Атака“ е оказано въздействие за промяна в позицията за вота на недоверие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициирането на референдум за АЕЦ „Белене“ и атомната енергетика на България ще бъде тест за политическата способност на БСП, коментира депутатът Янаки Стоилов.

„Ние можехме да намерим още депутати за друга тема. Но не е въпросът в това. Ние държим да бъдем с мнозинството българи, които искат нова атомна централа в България“, заяви Янаки Стоилов по БНТ с коментар на отдръпването на „Атака“ от внесения вот на недоверие.

Според депутата енергийната политика е от значение и за цената на тока, и за енергетиката, и за позициите на България в региона.

Янаки Стоилов обяви, че БСП ще започне събирането на подписите, необходими за свикването на референдум.

„Имаше много перипетии при приемането на закона за допитванията. Не е тайна, че една от коалиционните партии от тройната коалиция беше резервирана, имаше колебание и в БСП. В крайна сметка се намеси и президентът с едно неуместно предложение по отношение на изискуемото мнозинство, което сравнява референдума с парламентарните избори. И въпреки завишените изисквания, ще направим усилия и в България да се проведе най-сетне референдум“, закани се Янаки Стоилов.

Той изрази мнение, че върху парламентарната група на „Атака“ е оказано въздействие за промяна в позицията за вота на недоверие.

„Ние искахме да предизвикаме референдум след вота, но не претендираме за еднолично авторство. Те имаха възможност да се включат със свои представители“, коментира Янаки Стоилов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров аргументира оттеглянето от вота в четвъртък с твърдението, че БСП е внесла подписката само от свое име.

„Ние искаме да участват хора от науката и енергетиката. Не сме допускали, че този вот може да предизвика обрат, но беше въпрос за отговорността“, обясни Янаки Стоилов.

Депутатът определи като интересен конституционен и парламентарен казус предстоящото извънредно заседание на Народното събрание.

„Смятам, че не са отпаднали основанията за вота, защото това е специална парламентарна процедура. Още повече че вече са насрочени обсъжданията. Нашата позиция е, че оттеглянето на подписите не трябва да снеме самото обсъждане. Но този въпрос ще бъде решен от мнозинството“, каза Янаки Стоилов.

#Волен Сидеров #референдум #вот на недоверие #„Атака“ #АЕЦ „Белене“ #БСП #депутат от Коалиция за България #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници