Откриват център за разследване на тежки престъпления

Откриват център за разследване на тежки престъпления
A A+ A++ A

Оперативен дежурен център за ефективно разследване на тежки престъпления ще отвори врати на 25 ноемрви в помощ на Националната следствена служба в София, съобщи Едгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Програмата е финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изграждането му струва близо 1,6 млн лева, като Швейцария е съфинансирала проекта с 1,3 млн лева.

Оперативният дежурен център ще разполага със съвременно оборудване: комплекти за огледи на местопроизшествия, за изземване на биологични следи и на следи от стъпки и автомобилни гуми, за определяне на траекторията на изстрели, тестери за идентификация на наркотици, модерна видео- и фототехника и др. Това специализирано техническо и експертно-криминалистично оборудване ще даде възможност прокуратурата да прави бързи, самостоятелни и независими разследвания по горещи следи на тежки престъпления или инциденти, непосредствено след получаване на сигнал за извършено престъпление.

Проектът е с продължителност 3 години и има за цел да повиши капацитетът на прокуратурата в България, както и качеството на работа по отношение на престъпления от особено значение.
Построяването на центъра е част от Тематичен фонд „Сигурност” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество с общ бюджет от близо 10 милиона швейцарски франка.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите