Максимална степен на опасност обявиха в Брюксел заради химическо оръжие

Максимална степен на опасност обявиха в Брюксел заради химическо оръжие
A A+ A++ A

Нивото на заплаха в Брюксел беше вдигнато до максимална заплаха за сигурността на базата на анализи на френските и белгийски служби за сигурност, съобщи Нова телевизия. Белгийските власти са намерили арсенал от химическо оръжие при последните полицейски операции.

Службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на територията може да бъдат извършени атентати като терористичните удари в Париж от 13 ноември, съобщи премиерът Шарл Мишел.

Той поясни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни места от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества.

По неговите думи целите на атентаторите са обществени места - търговски центрове, общественият транспорт, прояви с висока посещаемост.

Всички публични събития в Брюксел са отменени, след като тази нощ столицата бе поставена в последна степен на готовност за терористичен удар.

Мишел поясни, че по този начин ще бъде освободен полицейски и военен ресурс за патрулиране на заплашените от удар места.

Всички метростанции в белгийската столица ще останат днес затворени, съобщиха от компанията оператор на градския транспорт в белгийската столица.

Организацията за координиране на анализа на заплахата предупреди за непосредствена опасност. В резултат тревогата е повишена до максималната, четвърта степен.

Мярката бе предприета броени часове след като на заподозрян, който е задържан в Белгия, бяха повдигнати обвинения в тероризъм във връзка с атентатите в Париж преди седмица.

Жителите на Брюксел са призовани да избягват места с висока концентрация на хора като концерти, гари, летища, обществения транспорт и популярните търговски обекти. Те са приканени още да подпомагат контрола над сигурността.

Преди два дни за заплаха от атентати с химически и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс.

#Брюксел #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино